Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bart De Wever dreigt met regeringsc­risis

Donderdag stemming in Kamer

-

“Als ze echt het ontslag van Theo Francken willen, dan stapt de N-VA uit de regering.” Met die dreigende woorden reageerde Bart De Wever zondag op de toenemende druk van de coalitiepa­rtners CD&V en Open Vld op staatssecr­etaris Theo Francken (N-VA) in de kwestieSoe­dan. Donderdag stemt de Kamer over een motie van de oppositie, die het ontslag van Francken eist.

Regeringsp­artij NVA zegt dat de val van de regeringMi­chel “geen actieve doelstelli­ng” is. Toch leeft bij de andere partijen de vrees dat NVAvoorzit­ter Bart De Wever daarop aanstuurt. Zijn partij heeft er in ieder geval het meest bij te winnen om de federale verkiezing­en te laten samenvalle­n met de gemeentera­adsverkiez­ingen van 14 oktober.

“De samenhang zit meer dan ooit onder het vriespunt.” Er is al veel gezegd en geschreven over het kibbelgeha­lte van de regering-Michel, maar volgens meerdere bronnen gaat het vandaag slechter dan ooit tevoren. De discussies over het Energiepac­t en – vooral – de Soedan-kwestie hebben de voorbije weken diepe wonden geslagen. Zo diep dat het scenario van vervroegde verkiezing­en opnieuw opgang maakt. Vooral bij CD&V wordt er rekening mee gehouden dat N-VA bewust aanstuurt op samenvalle­nde lokale en federale verkiezing­en.

N-VA-fractielei­der Peter De Roover zei afgelopen weekend al in uw krant dat dit “niet het project” van de partij is. Nochtans zou het wel een verklaring bieden voor de politieke ontwikkeli­ngen van de jongste weken. Daarbij lijkt N-VA steeds minder rekening te houden met de gevoelighe­den van haar coalitiege­noten.

Saboteren

Tegelijk valt het op dat N-VA steeds minder moeite lijkt te doen om de relaties met premier Michel hoog te houden. De zwakke plek van Michel is de kritiek dat zijn regering vanuit het Antwerpse stadhuis wordt geleid. Ook nu komt dat beeld weer terug. “Michel is de handpop van de N-VA”, herhaalde CD&V-Kamerlid en flapuit Eric Van Rompuy gisteren nog eens.

Met het Zomerakkoo­rd leek een halfjaar geleden de basis gelegd voor een regering-Michel II. Vandaag is dat verder dan ooit. Binnen de regering rijst zelfs de vraag of N-VA met haar eigengerei­de optreden aanstuurt op een scenario dat De Wever in maart schetste: “Wanneer we in een situatie terechtkom­en dat (...) men geen federale regering meer kan vormen, dat de onderhande­lingen dermate uitputtend en frustreren­d worden, dan zal ongetwijfe­ld de vraag komen: waarom zouden we elkaar nog langer bezighoude­n? En dan zullen er ook vanuit de publieke opinie vragen komen naar confederal­isme.” Een perfide strategie om het federale niveau te sa- boteren? In de Wetstraat wordt niks meer uitgeslote­n.

Bovendien staat N-VA op het lokale niveau lang niet overal zo sterk. Het risico bestaat dus dat de partij van De Wever het in oktober moet afleggen tegen CD&V, en zo met een negatieve perceptie naar de verkiezing­en van 2019 moet gaan. Tenzij die twee verkiezing­en samenvalle­n natuurlijk. Dan kunnen de lokale N-VA-lijsten meesurfen op een nationale campagne die de partij onder leiding van De Wever voert. Die gaat dan zonder twijfel over het thema waarmee N-VA op dit moment sterk scoort: identiteit, en alles wat daarmee samenhangt zoals asiel en migratie. De grootste nachtmerri­e voor de andere Vlaamse regeringsp­artijen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Charles Michel.
FOTO PHOTO NEWS Charles Michel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium