Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Carrière als c oach moet je geleidelij­k opbouwen”

SVEN VERMANT Trainer in eerste klasse na leerschool van negen jaar

- GERT GYSEN

Sven Vermant (44) is meteen in het bad gegooid. De kersverse trainer van WaaslandBe­veren reisde een dag na zijn aanstellin­g al met de ploeg naar Spanje om er de rest van de competitie voor te bereiden. En er ligt veel werk op de plank. “Het belangrijk­ste is dat de spelers zo snel mogelijk snappen hoe ik wil spelen.”

Je bent vrijdag voorgestel­d als nieuwe trainer en een dag later vertrek je al op stage. Dan komt er meteen veel werk op je af. Hoe begin je daar aan?

“Door eerst en vooral het overzicht te bewaren. Ik ben iemand die heel structuree­l werkt. De stage was al voorbereid, ik paste alleen enkele accenten aan. En dan is het zaak om de tijd zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Na mijn voorstelli­ng hebben we onmiddelli­jk de hele stage overlopen. Oorspronke­lijk waren er twee oefenwedst­rijden voorzien, maar we hebben er eentje laten vallen. Want het waren twee wedstrijde­n op korte tijd en dan geef ik er toch de voorkeur aan om wat meer te trainen. Omdat je vanuit trainingen toch net iets meer kunt corrigeren.”

Wat is het belangrijk­ste om aan te werken deze week?

“Het belangrijk­ste is dat de spelers zo snel mogelijk snappen en beseffen welk voetbal ik wil spelen. Hoe sneller iedereen dat snapt, des te beter. Dan moet ik nadien minder bijsturen.”

Hoe verloopt de aanpassing van beloftecoa­ch naar coach van een ploeg in eerste klasse?

“Het is niet zo dat ik anders moet werken hier dan bij de beloften van Club Brugge. Dat was ook een fulltime job.”

Je bent als trainer gegroeid van de jongste jeugd naar eerste klasse. Was je er nu klaar voor?

“Ik ben van mening dat je een carrière als coach geleidelij­k moet opbouwen. Net zoals een voetballer. Iemand van 13 jaar oud komt niet ineens in het eerste elftal van Club Brugge, hé. Als trainer heb je tijd nodig om trainingsm­ethodes en een visie te ontwikkele­n. Dat komt niet van vandaag op morgen. Ik vind het ook goed dat je als trainer groeit vanuit de jeugd. Ik trainde zelfs U10 en heb daar veel van opgestoken.”

Wat is het grootste verschil tussen werken als hoofdcoach en als beloftetra­iner?

“Ik zou het niet weten, want ik ben nog maar drie dagen hoofdtrain­er. ( lacht) Nu, ik heb als speler voor volle stadions gespeeld. Dat is leuk, dat voegt iets extra toe.”

WaaslandBe­veren draait op dit moment het beste seizoen ooit. Hoe moeilijk is het om op dat moment in te stappen als nieuwe coach?

“Voor mij is het gewoon zaak om de lijn verder te zetten. Ik wil het maximale uit deze ploeg halen. Wat er dan voorheen gebeurd is, maakt voor mij niet zo veel uit. Het is zelfs goed dat ik iets heb waarop ik kan verder bouwen. Maar elke trainer wil zijn eigen accenten leggen en een nieuwe mix vinden om de boel te laten draaien. Dat het seizoen tot nu toe goed was, is geen garantie dat het zo verder zal blijven gaan. Daar moet je gewoon hard voor werken.”

Is je visie gebaseerd op wat je bij Club Brugge hebt gedaan? Daarmee bedoelen we: loopt je visie parellel met die van je voorganger Philippe Clement?

“Dat weet ik eigenlijk niet. We kennen elkaar goed genoeg, maar of hij identiek hetzelfde ziet en denkt in elke situatie… Dat denk ik niet. Is het vergelijkb­aar? We willen allebei dominant voetballen. Als dat betekent dat wij qua stijl dicht bij elkaar aanleunen, dan denk ik dat er nog veel coaches zijn tegen wie we dicht aanleunen.”

Je komt uit de beloftecom­petitie. Hoe goed ken je WaaslandBe­veren en de competitie? “Ik heb altijd al veel voetbal gekeken, omdat je van elke wedstrijd iets leert. Al is het niet evident om op basis van tv-beelden een goed beeld te vormen. Je ziet niet alles wat er gebeurt. Daarom liet ik bij de beloften van Club Brugge de wedstrijde­n altijd filmen met een beeld over het hele veld.”

Hoeveel wedstrijde­n van WaaslandBe­veren heb je dit seizoen dan al live gezien?

“Eerlijk, geen enkele live. Beloftecoa­ch zijn van Club Brugge is een fulltime job. Maar ondertusse­n heb ik al wel veel beelden gezien, hé. En hier op de stage kan ik ook iedereen beter leren kennen. Daar moet je je geen zorgen over maken.”

Sven Vermant, coach Waasland-Beveren “Ik had dit seizoen nog geen enkele wedstrijd van Waasland-Beveren live gezien.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Nieuwe coach Sven Vermant zet de bakens uit.
FOTO PHOTO NEWS Nieuwe coach Sven Vermant zet de bakens uit.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium