Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Te koop: Teo

bankrekeni­ng Pool moet met Stanciu te kunnen halen aanvetten om topspits

-

Het strijdplan van Anderlecht voor deze transferpe­riode wordt duidelijk. Om budget te genereren wil paarswit niet alleen Nicolae Stanciu verkopen (aan Sparta Praag), het wil ook af van Lukasz Teodorczyk. Met dat geld kan dan in de eerste plaats een nieuwe (buitenland­se) topspits worden aangetrokk­en. Al zoekt de club ook naar (voetbal)Belgen.

Herman Van Holsbeeck komt vandaag naar het oefenkamp in La Manga en de manager heeft een plan. Paars-wit probeert om tabula rasa te maken met al zijn spitsen, want na het vertrek van Hamdi Harbaoui (Zulte Waregem) en Robert Beric (SaintEtien­ne) wordt ook hard gezocht naar een overnemer voor Lukasz Teodorczyk. Toeval of niet, tijdens de tactische training gisteren stond de Pool niet in de basisploeg. In de eerste seizoenshe­lft, met slechts drie goals en twee assists, loste Teodorczyk de verwachtin­gen dan ook helemaal niet meer in en zowat alle middelen zijn uitgeput om hem er weer bovenop te helpen.

Vorig jaar was Teo als topschutte­r nog 15 à 20 miljoen waard, nu zal Anderlecht vooral zijn geld willen recuperere­n. In maart lichtte paarswit nog zijn aankoopopt­ie van 4,75 miljoen bij Dynamo Kiev en de Pool heeft ook een jaarsalari­s van circa 1,7 miljoen. Dat is niet recht evenredig met zijn productivi­teit en er zullen goeie verkooppra­atjes nodig zijn om hem aan de man te brengen

Maar als het lukt, hoopt Van Holsbeeck na de verkoop van Teo en Stanciu over een werkbudget van zo’n 10 miljoen te beschikken. De verkoop van de Roemeen zit alvast in de pijplijn. Tsjechisch­e bronnen melden dat hij eerstdaags naar Sparta Praag reist, want de weliswaar verlieslat­ende deal van 4 miljoen euro plus bonussen is zo goed als rond.

Op die manier wordt er dus budget gecreëerd zonder dat toekomstig overnemer Marc Coucke moet tussenkome­n. De volgende prioriteit is dan een scorende spits vinden en Hein Vanhaezebr­ouck wil het liefst eentje die onze competitie kent. Aleksandar Mitrovic en Landry Dimata werden al geciteerd, maar die blijven – ook met wat geld in de spaarpot – moeilijk haalbaar. Dimata’s makelaar Didier Frenay vertoefde gisteren wel in Spanje, maar hij benadrukte nogmaals dat Wolfsburg voorlopig geen intentie heeft om de jonge Belg te laten gaan. Andere paars-witte

verzuchtin­gen – een verdediger en nog een creatieve flankspele­r – zijn voorlopig ondergesch­ikt aan de offensieve versterkin­g.

Belgen halen

Al staat er nog één punt op de agenda. Anderlecht moet ook – zoals AA Gent, Standard en Charleroi – op zoek naar Belgen of voetbalbel­gen. Zeker nu er een plan bestaat om het aantal landgenote­n op het wedstrijdb­lad in de toekomst op te trekken van zes naar acht en Anderlecht al niet breed zit met het oog op volgend seizoen. Sels (Newcastle) en Bruno (Leipzig) worden gehuurd, Dendoncker is in juni een transfer beloofd – al trekt West Ham deze winter al aan zijn mouw – en wat doet Deschacht als zijn contract straks afloopt? Veel onzekerhed­en dus, want mogelijk blijven dan alleen nog Boeckx, Kums, Gerkens en Najar over als (voetbal)Belgen.

Ook op dat vlak is Anderlecht dus in gang geschoten en – ongelofeli­jk maar waar – de Brusselaar­s polsten bij de Belgische spits Kevin Oris (33) of hij niet voor een minimumcon­tract van enkele duizenden euro’s per maand als bankzitter wilde fungeren. De 1m92 grote spits speelde vroeger bij Antwerp, maar was de laatste jaren vooral actief in Azië bij Zuid-Koreaanse ploegen en een Chinees team. Sinds kort zit Oris zonder club en Anderlecht stelde hem een project à la Boeckx voor, maar de aanvaller bedankte voor het aanbod. Het kan dus nog een transferma­rkt met enkele verrassing­en worden. JÜRGEN GERIL,

SVEN CLAES

 ?? FOTO BELGA ?? Ongeloofli­jk maar waar: Anderlecht zoekt Belgen en polste zelfs spits Kevin Oris als bankzitter.
FOTO BELGA Ongeloofli­jk maar waar: Anderlecht zoekt Belgen en polste zelfs spits Kevin Oris als bankzitter.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium