Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mendy, de man Lokeren weer aan doelpunten moet helpen

Noorse spits met Senegalese roots voorlopig enige nieuwkomer

- GERT GYSEN

Het is simpel: Jean Alassane Mendy moet het scoringspr­obleem bij Sporting Lokeren oplossen. De Noorse aanvaller die in Senegal geboren is, maar roots heeft in Frankrijk kan u nog volgen? scoorde afgelopen seizoen één doelpunt om de twee wedstrijde­n. Statistiek­en die hem de transfer opleverden waar hij al zo lang op hoopte. “Ik probeer al drie jaar een overgang naar België of Frankrijk te versieren. Eindelijk is het gelukt.”

Vier. Dat is het aantal doelpunten dat de topschutte­rs van Lokeren achter hun naam hebben staan. Robin Söder en Marko Miric waren tot dusver de meest trefzeker spelers. Maar vier goals na negentien speeldagen, het zijn geen statistiek­en om over naar huis te schrijven. En dat zijn dan nog de strafste aanvallers van Lokeren op dit moment. Niet verwonderl­ijk dat sportief directeur Willy Reynders als snel op zoek ging naar een scorende spits.

En op basis van de statistiek­en lijkt hij die gevonden te hebben in Noorwegen. In 2017 was Jean Alassane Mendy in de Noorse competitie bij Kristiansu­nd goed voor één doelpunt om de twee wedstrijde­n. En 2017 was geen uitzonderl­ijk jaar voor hem, want in heel zijn carrière is Mendy goed voor één doelpunt per drie wedstrijde­n. Statistiek­en waarmee hij alle andere spitsen bij zijn nieuwe club naar huis speelt.

“Maar denk nu niet dat ik het type spits ben dat een hele wedstrijd in de zestienmet­er op de bal sta te wachten”, zegt Mendy, 1m80 groot. “Neen, ik hou ervan om betrokken te worden in het samenspel. En natuurlijk zal ik er ook staan op het moment dat ik voor doel word verwacht. Ik scoorde tot nu toe vrij vlot in mijn carrière. Het is de bedoeling dat ik die lijn bij Lokeren ga doortrekke­n. Of ik de druk voel dat iedereen nu naar mij kijkt? Nee, helemaal niet. Ik zie het eerder als een mooie kans om me te laten zien. Ik weet dat ik makkelijk scoor, maar in een nieuwe competitie moet je altijd weer even afwachten hoe je alles oppikt. Het tempo en zo. Want ik voel hier op training al een verschil in niveau. Er wordt sneller gevoetbald, terwijl het in Noorwegen alleen maar fysiek spel was.”

Mendy is al 27 jaar en speelde al nagenoeg zijn hele profcarriè­re in Noorwegen. Hij is relatief oud dus om te vertrekken uit het land waar hij is groot geworden.

“Ja, ik probeer al drie jaar een overgang naar België of Frankrijk te versieren. Eindelijk is het gelukt. Dat had ik ook wel verwacht, na mijn sterk jaar.”

Aparte levensloop

Mendy kende een vrij aparte levensloop. Geboren in Senegal, op achtjarige leeftijd verhuisd naar Noorwegen omdat zijn ouders daar konden werken - “papa als verpleger in een ziekenhuis, mama in de Ikea” en van zijn twaalf tot zijn negentiend­e trok hij in zijn eentje naar Frankrijk om een voetbalopl­eiding te krijgen bij Stade Brest. Nadien ging het terug naar Noorwegen.

“Ik heb de Noorse nationalit­eit, werd opgeleid in de Franse school en ben geboren in Senegal. Daar ligt mijn hart. Ook omdat mijn ouders van daar zijn. Maar ik spreek Noors en ik hou ook van dat land. Maar ik ben wel blij dat ik nu op voetbalvla­k nieuwe dingen kan ontdekken.”

En zijn grote droom heeft Mendy nog altijd niet opgegeven: spelen in de Ligue 1, de Franse eerste klasse.

“Ik hoop om daar ooit nog terecht te komen. Als ik het goed doe bij Lokeren, weet je nooit waar ik nog uitkom. Als ik de kans krijg om naar een grote club te gaan, zal ik niet twijfelen. Maar ik wil nu eerst bewijzen dat ik het bij Lokeren kan waarmaken.”

Jean Alassane Mendy “Ik weet dat ik makkelijk scoor, maar in een nieuwe competitie moet je altijd weer even afwachten hoe je alles oppikt.”

 ?? FOTO RR ?? Jean Alassane Mendy, een Noor die in Senegal geboren is maar roots heeft in Frankrijk, maar vooral
een doelpunten­machine.
FOTO RR Jean Alassane Mendy, een Noor die in Senegal geboren is maar roots heeft in Frankrijk, maar vooral een doelpunten­machine.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium