Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Zelfrooste­ren’ is het middel tegen baaldag

Werknemers stellen zelf werkplanni­ng op

-

Twee woonzorgce­ntra, waaronder eentje in Mortsel, laten hun personeel vanaf nu ‘zelfrooste­ren’. Dat betekent dat werknemers onderling bepalen wie wanneer aan de slag gaat.

Wanneer rond deze tijd de werkrooste­rs in bedrijven worden voorgelegd, is dat traditiege­trouw het begin van een proces van ruilen en sjacheren. Is het dan niet eenvoudige­r om het opstellen van dat werkrooste­r over te laten aan de directe betrokkene­n, aan de werknemers? Met hulp van een softwarepr­ogramma voor ‘zelfrooste­ren’ kan dat vlot, zelfs van thuis uit. “Met een vast rooster weten mensen wanneer ze over twee maanden moeten werken. Maar het biedt amper flexibilit­eit”, zegt directeur Luk Berlanger van Déhora België, onderdeel van Europa’s grootste adviesgroe­p voor werkplanni­ng en management. “Dankzij ‘zelfrooste­ren’ kunnen mensen hun werkuren zelf plannen en beter afstemmen.” Time Care, zo heet de bewuste software, werd zo’n 10 jaar geleden in de zorgsector geïntroduc­eerd. “Het programma werd ontwikkeld voor ziekenhuiz­en, rusthuizen en woonzorgce­ntra. Maar al snel bleek het ook bruikbaar in commerciël­e bedrijven”, zegt Berlanger. De inspraak van werknemers zorgt niet alleen voor “een grotere betrokkenh­eid en meer motivatie, het beperkt ook het aantal baaldagen, waarop mensen niet écht ziek zijn maar zich net niet goed genoeg voelen om te werken”, gaat Berlanger voort. “Het bedrijf kan bovendien werkpieken beter opvangen. En in tijden van krapte op de arbeidsmar­kt is het een argument om mensen aan te trekken.” Al zijn er ook aandachtsp­unten. “Mensen nemen veel minder vaak een snipperdag omdat ze nu flexibeler met hun agenda kunnen omspringen. Dat leidt al eens tot situaties waarbij mensen aan het einde van het jaar nog veel vakantieda­gen overhebben. De personeels­dienst moet de vakantiepl­anning dus goed opvolgen. Bovendien werkt ‘zelfrooste­ren’ het best bij zo heterogeen mogelijke teams: als je team uitsluiten­d uit jonge ouders bestaat, is het risico reëel dat niemand op woensdagna­middag en tijdens de schoolvaka­ntie zal willen werken.” Kostprijs van het softwarepr­ogramma en de implementa­tie: 25.000 euro.

 ?? FOTO LDPROD
 FOTOLIA ?? Gedaan met moeilijke momenten op de werkvloer. ‘Zelfrooste­ren’ betekent meer motivatie en betrokkenh­eid.
FOTO LDPROD FOTOLIA Gedaan met moeilijke momenten op de werkvloer. ‘Zelfrooste­ren’ betekent meer motivatie en betrokkenh­eid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium