Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gatz houdt bewust frequentie­s achter”

-

Gisteren stond in uw krant een stuk over het recent hertekende radiolands­chap. Daarbij haalde de woordvoerd­er van Radio Minerva scherp uit naar Radio FG, die hun frequentie wilde overnemen, en noemde hen “arrogant en agressief”. Radio FG reageert en plaatst ook vraagteken­s bij het beleid van mediaminis­ter Sven Gatz (Open Vld).

“We hebben geen enkel probleem met Minerva, een zender met een echte meerwaarde voor de stad”, zegt Sabine Kennes van Radio FG. “We kunnen ook perfect naast elkaar bestaan, want Radio FG heeft een heel ander doelpublie­k. Overdag zenden we uptempo hitmuziek uit en elke avond live dj-shows of uitzending­en vanuit clubs en festivals.”

Het probleem ligt volgens Kennes vooral bij het mediadecre­et van Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) en het daarbij horende frequentie­plan. “De frequentie waarop we vroeger uitzonden, werd overgenome­n door een van de nieuwe netwerkrad­io’s. En vroeger waren er vier hoogvermog­enzenders in Antwerpen, nu nog maar een: 98 FM, de huidige frequentie van Radio Minerva. En die hebben het geluk dat zij deze frequentie opnieuw kregen toebedeeld – de overheid is tenslotte de eigenaar van elke frequentie.”

Nieuwe, lokale zenders

“Anderzijds heeft Gatz twee Antwerpse hoogvermog­enfrequent­ies gewoon open gelaten”, gaat Kennes verder. “Je zou er in theorie morgen op kunnen beginnen uitzenden, maar er wordt dus niets mee gedaan. Ik durf zelfs zeggen dat hij ze bewust heeft achtergeho­uden, al zou ik echt niet weten waarom. 98.0 is in Antwerpen kortom de hoofdvogel, de enige frequentie waar je commerciee­l mee aan de slag

kan. Daarop zijn we, net zoals bijvoorbee­ld Radio Maria, naar de Raad van State getrokken wegens

hoogdringe­ndheid (een kortgeding, zeg maar, red.), maar dat argument van hoogdringe­ndheid werd verworpen. Het dossier op zich is nog niet besproken.”

Minister Sven Gatz reageert bij monde van raadgever Peter Dejaegher: “Die twee frequentie­s zijn maar tijdelijk leeg. Ze zijn gereservee­rd voor nieuwe, lokale radiozende­rs die al erkend zijn maar nog geen vergunning hebben. We wachten op de resultaten van de jury, die vooral kijkt naar lokale verankerin­g, de muziek die wordt uitgezonde­n enzovoort. Al staan er ook nog een paar frequentie­pakketten op de FM-band open. Maar tot dusver hebben geen andere kandidaten zich aangemeld. En dus organisere­n we nu een nieuwe ronde zodat andere zenders alsnog hun erkenning kunnen aanvragen. Anderzijds heb je de netwerkrad­io’s, maar ook zij hebben een zendvergun­ning nodig en dat voor een heleboel frequentie­s in Vlaanderen, zodat ze in alle steden kunnen uitzenden. Wat de procedure bij de Raad van State betreft: niemand weet hoelang die zal duren… Maar we zijn bezig met het toekennen van vergunning­en. Zowat elke dag komt er een zender bij, al zijn er nog altijd een paar die wel een erkenning hebben, maar nog niet de moeite hebben gedaan om een vergunning aan te vragen. Maar goed, ze hebben volgens het decreet nog een jaar de tijd om dat in orde te brengen.”

Radio FG is momenteel nog online en via hun applicatie te beluistere­n.

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Sven Gatz.
FOTO BART DEWAELE Sven Gatz.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium