Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Rendiercam­era’ moet levens spoorloper­s redden

- NATHALIE VAN LAER

De Antwerpse startup Engine27 werkt aan een intelligen­te camera die mensen op een treinspoor kan herkennen, zodat de treinbestu­urder meteen gealarmeer­d is. De toepassing vloeit voort uit een al ontwikkeld systeem dat waarschuwt voor rendieren op de sporen.

IT-bedrijf Engine27 werkte samen met een Amerikaans bedrijf aan de ‘ReindeerCa­m’. “De Amerikanen contacteer­den ons na een reeks treinongel­ukken met rendieren in Noorwegen”, zeggen Geert Van Herbruggen en Bart De Boeck, oprichters van Engine27. “Zij leveren het cameraplat­form en wij ontwikkele­n de algoritmes.”

De intelligen­te camera kan vanop afstand objecten herkennen en meteen het onderschei­d maken tussen bijvoorbee­ld een rendier en een voertuig. “Het systeem bestaat uit een aantal netwerken die op een vergelijkb­are manier als ons brein werken”, zeggen de twee oprichters. “Als je de afbeelding van een object herhaaldel­ijk aan een persoon toont, dan zal het brein dat object na een tijdje vanzelf herkennen.”

Tot vijfhonder­d meter ver

De ReindeerCa­m werkt volgens hetzelfde principe. “We hebben heel wat voorbeeldd­ata van rendieren verzameld en de camera’s zo getraind om de dieren te herkennen.” Als het systeem een rendier registreer­t, wordt er onmiddelli­jk een alarmsigna­al naar de treinbestu­urder gestuurd, die dan nog kan afremmen of stoppen.

Momenteel onderhande­lt Engine27 met de Noorse autoriteit­en om de camera’s er te introducer­en. Voor ons land willen ze zich toeleggen op spoorloper­s en het systeem gebruiken om die van ver te kunnen traceren.

“In België zou het interessan­ter zijn om camera’s in een trein te plaatsen in plaats van naast de spoorweg”, zeggen Van Herbruggen en De Boeck. De camera’s zouden dan objecten tot op een afstand van vijfhonder­d meter kunnen registrere­n. “We willen met dit systeem niet alleen het aantal persoonson­gevallen op het spoorwegne­t vermindere­n, we willen ook aanrijding­en vermijden met auto’s die stilstaan op een overweg.”

Mogelijk test met werktreine­n

Ondertusse­n heeft Engine27 al samengezet­en met spoorwegbe­heerder Infrabel over het gebruik van de ReindeerCa­m. “Maar dat wil niet noodzakeli­jk zeggen dat het systeem toepasbaar is in België. De situatie hier is heel anders dan in Noorwegen”, zegt Infrabelwo­ordvoerder Thomas Baeken.

Infrabel bekijkt de mogelijkhe­id om het systeem in te zetten op een deel van zijn werktreine­n, maar nog niet bij de treinen van de NMBS. “Het blijft op dit ogenblik een hypothetis­ch project dat we moeten benaderen met de nodige voorzichti­gheid.”

 ?? FOTO PETER MALAISE ??
FOTO PETER MALAISE
 ?? FOTO RR ?? Spoorlopen is levensgeva­arlijk, maar toch zijn er in ons land nog elk jaar vele honderden meldingen.
FOTO RR Spoorlopen is levensgeva­arlijk, maar toch zijn er in ons land nog elk jaar vele honderden meldingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium