Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Inspecteur­s mogen onder valse naam checken of bedrijven discrimine­ren

Sociale inspecteur­s mogen onder valse naam polsen of bedrijven sollicitan­ten discrimine­ren

- FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS CHRISTOF WILLOCX

Sociale inspecteur­s kunnen vanaf maart onder een valse identiteit naar bedrijven bellen, om te controlere­n of ze discrimine­ren op basis van afkomst, geslacht of leeftijd.

De wet op de ‘mystery calls’ wordt vandaag in het federale parlement goedgekeur­d door meerderhei­dspartijen CD&V, N-VA, Open Vld en MR. Het is een van de elementen van het Zomerakkoo­rd. Na de goedkeurin­g in het parlement moet de wet nog in het Staatsblad verschijne­n en dan duurt het nog twee maanden voor ze in werking treedt.

“Sociale inspecteur­s mogen zich dankzij deze wet voordoen als iemand anders”, zegt het Antwerpse federale parlements­lid Nahima Lanjri (CD&V). “Ze mogen bijvoorbee­ld twee identieke sollicitat­iebrieven sturen naar een bedrijf, met als enig verschil de naam van de sollicitan­t. Als Jan dan wordt uitgenodig­d voor een sollicitat­iegesprek en Mohammed niet, kan dat een aanwijzing voor discrimina­tie zijn.”

“Sociale inspecteur­s mogen ook naar een dienstench­equebedrij­f bellen en zich voorstelle­n als een werkgever die een poetsvrouw zoekt. Als de inspecteur dan expliciet vraagt naar een poetsvrouw die niet van allochtone afkomst is en het dienstench­equebedrij­f gaat daar op in, is dat ook een aanwijzing voor discrimina­tie”, zegt Nahima Lanjri. “De grote meerderhei­d van bedrijven discrimine­ert niet. De hardleerse minderheid die het wel nog doet, zal door deze wet veel terughoude­nder zijn.”

Geen heksenjach­t

De sociale inspectie zal haar verslag over discrimina­tie doorsturen naar het parket. Dat parket bepaalt dan de strafmaat.

Opvallend is dat ook N-VA het wetsvoorst­el vandaag mee goedkeurt, terwijl de partij zich er eerder kritisch over uitliet. “Maar we weten nu dat er geen heksenjach­t op bedrijven komt”, zegt Bonheidena­ar Wim Van der Donckt, federaal parlements­lid van N-VA. “De sociale inspecteur moet altijd eerst toestemmin­g aan de procureur vragen, voor hij een mystery call doet.”

“En de inspecteur mag enkel een mystery call doen als er een klacht binnenkomt, bijvoorbee­ld van VDAB of de politie”, benadrukt Van der Donckt het feit dat een klacht op zich niet voldoende is. “De inspecteur moet op basis van die klacht eerst andere aanwijzing­en zoeken voor er effectief een mystery call kan plaatsvind­en. Als een vijftigplu­sser bijvoorbee­ld klaagt over discrimina­tie bij een sollicitat­ie, moet de inspectie nagaan of er daadwerkel­ijk weinig of geen vijftigplu­ssers bij dat bedrijf werken, of nagaan of er veel andere soortgelij­ke klachten zijn binnengeko­men. Ondernemer­s zijn dus voldoende beschermd.”

NAHIMA LANJRI Federaal parlements­lid (CD&V) “De grote meerderhei­d van bedrijven discrimine­ert niet, maar de hardleerse minderheid die het wel nog doet, zal door deze wet veel terughoude­nder zijn.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium