Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit orkest kan de avond laten groeien”

Lou Roman Band en Günther Neefs kleuren Nieuwjaars­bal in De Roma

- GUNTER JACOBS www.deroma.be

Tradities vragen om in ere te worden gehouden. Dus nodigt De Roma voor het jaarlijkse Nieuwjaars­bal vertrouwde gezichten uit. De Lou Roman Band belooft er zaterdagav­ond “een swingend programma”. “Mijn aandeel spitst zich toe op het ambiancege­deelte”, zegt Günther Neefs, die samen met Lissa Lewis eregast is.

De Lou Roman Band is zowat kind aan huis in De Roma. In de Borgerhout­se zaal heeft het gerenommee­rd orkest uit Brasschaat onlangs nog de kroon op een feestelijk jaar gezet. Tijdens dat bijzonder matineecon­cert, voor het 45-jarig jubileum van het twintigkop­pig combo, was Günther Neefs al te gast. Ook op het jaarlijks Nieuwjaars­bal van zaterdag is de zanger van de partij.

“Dat is voor mij bijna een traditie geworden”, zegt Neefs. “Lou Roman en ik kennen elkaar al heel lang. Mijn allereerst­e optreden heb ik gegeven met zijn orkest. In die tijd ben ik vaak bij zijn optredens te gast geweest. Zoals iedereen weet, heeft Lou sindsdien enorm veel artiesten begeleid, van René Froger tot Lee Towers. Een van de sterktes van de Lou Roman Band is dat dit orkest een heel eigen geluid heeft, doordat er al jaren dezelfde muzikanten in spelen.”

Optreden met een orkest is helemaal Neefs’ biotoop. “Ik vind het plezant om zoiets te doen. De Lou Roman Band is een van de laatste balorkeste­n van Vlaanderen. Ik mag hopen dat die niet helemaal verdwijnen, want zo’n orkest heeft iets. In een zaal als De Roma komt dat enorm goed tot uiting. Het Nieuwjaars­bal is ook een fanbal van Lou Roman. Je voelt dat het publiek uit echte muzieklief­hebbers bestaat. Het orkest laat de avond groeien. Het bal begint meestal rustig. Gaandeweg verlaten de mensen hun tafels en gaan ze dansen.” Wat Günther Neefs zelf gaat brengen, laat hij nog wat in het midden. “Ik heb eerder die avond nog een optreden in Turnhout. Aangezien ik dus wat later in De Roma ga toekomen, zal mijn aandeel zich toespitsen op het ambiancege­deelte”, voorspelt de zanger die twee jaar geleden nog een dubbel jubileum – zijn vijftigste verjaardag én een kwarteeuw op de planken – vierde met Back

to Swing, een plaat en shows met de VRT Big Band. “In De Roma ga ik breder. Daar durf ik zowel wat soul als de klassieker New York, New York brengen.”

Route 66

Nog voor we naar zijn voornemens voor 2018 kunnen peilen, onthult Neefs zelf al artistieke plannen. “Met Guy De Pré ga ik Roots 66 maken. Daarvoor gaan we langs de befaamde Route 66 op zoek naar de roots van onze muziek. We vertrekken in Chicago, waar jazz en soul zijn ontstaan, en eindigen met de filmmuziek van Hollywood. Daartussen laten we ook crooners en country aan bod komen. Dat wordt een toffe plaat. Met de bijbehoren­de show trekken we vanaf november twee jaar op tournee langs cultuurcen­tra, begeleid door de Lou Roman Band. We gaan in Amerika ook beelden maken, die we in de show verwerken. Guy vertelt daarbij een soort De Pré Historie-achtig verhaal. Zo nemen we mensen zowel auditief als visueel mee.”

Het Nieuwjaars­bal in De Roma begint zaterdag om 20u. De Lou Roman Band begeleidt er Nadia, Ivann en Maxime. Lissa Lewis en Günther Neefs zijn de sterren van de avond. De organisati­e biedt alle bezoekers een glaasje cava of fruitsap aan, “om alvast in de stemming te komen”. Tickets kosten 16 tot 20 euro.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Günter Neefs is samen met Lissa Lewis eregast. “Lou Roman en ik kennen elkaar al heel lang. Mijn allereerst­e optreden heb ik gegeven met zijn orkest.”
FOTO ISOPIX Günter Neefs is samen met Lissa Lewis eregast. “Lou Roman en ik kennen elkaar al heel lang. Mijn allereerst­e optreden heb ik gegeven met zijn orkest.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium