Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN...

- (blg)

VS/STEVE BANNON STAPT OP BIJ BREITBART NEWS:

Steve Bannon, de exadviseur van president Donald Trump, is niet langer voorzitter van de ultraconse­rvatieve website Breitbart News. Bannon kwam afgelopen week in opspraak na kritische uitlatinge­n in een omstreden boek over Donald Trump en zijn entourage. Bannon kreeg in 2012 de leiding van de site na het overlijden van stichter Andrew Breitbart. Hij hielp de site uitgroeien tot een informatie en opinieplat­form dat grote popularite­it geniet bij extreemrec­hts.

SPANJE/CATALAANSE EXPRESIDEN­T NIET LANGER PARTIJVOOR­ZITTER:

De Catalaanse expresiden­t Artur Mas, boegbeeld van het Catalaanse separatism­e, stapt op als partijvoor­zitter van de Catalaanse Europese Democratis­che Partij (PDeCAT). PDeCAT is de centrumrec­htse partij van Carles Puigdemont, destijds zijn opvolger als president.

TUNESIË/PROTESTEN BREIDEN UIT:

In de nacht van dinsdag op woensdag werden molotovcoc­ktails naar de bekende Ghribasyna­goge op Djerba gegooid. Economisch­e protesten in het NoordAfrik­aanse land breidden de afgelopen dagen uit. “Er was een mislukte poging om de synagoge plat te branden met molotovcoc­ktails, maar goddank raakte niemand gewond”, schreef Elie Trabelsi, zoon van de voorzitter van de synagoge, op Facebook. “Dit heeft natuurlijk te maken met de vreedzame protesten tegen de begroting”, voegde Trabelsi daar sarcastisc­h aan toe.

ISRAËL/AANSLAG RABBIJN:

De toegang tot verschille­nde dorpen rond Nablus, een Palestijns­e stad op de Westelijke Jordaanoev­er, is in de nacht van dinsdag op woensdag geblokkeer­d. Het leger was er op zoek naar de daders van een dodelijke aanslag op een rabbijn. Er werden troepen ter versterkin­g gestuurd naar de regio.

MYANMAR/JOURNALIST­EN IN BESCHULDIG­ING GESTELD:

Twee Reutersjou­rnalisten zijn in Myanmar in beschuldig­ing gesteld voor inbreuken op de staatsveil­igheid. Ze hadden documenten in het bezit over de militaire repressie in de deelstaat Rakhine, waardoor al meer dan 650.000 leden van de Rohingyami­nderheid op de vlucht zijn geslagen. Het Myanmarese leger wordt er beschuldig­d van etnische zuivering van de Rohingyami­nderheid.

WERELD/CHRISTENVE­RVOLGING:

Noord-Korea voert opnieuw de ranglijst van christenve­rvolging aan die de organisati­e Open Doors jaarlijks verspreidt. Pakistan, dat op de vijfde plaats staat, scoort het hoogst op geweldinci­denten. In India neemt het geweld tegen christenen “schrikbare­nd” toe, zo zegt de Nederlands­e organisati­e bij de bekendmaki­ng van de lijst. De trend van religieus nationalis­me in Azië zet zich door. In 2017 werden volgens Open Doors wereldwijd 3.066 christenen vermoord om hun geloof, een toename ten opzichte van 2016.

ZUIDKOREA/PRESIDENT BEREID TOT ONTMOETING:

Nadat een akkoord werd bereikt met NoordKorea over maatregele­n die de betrekking­en moeten verbeteren, heeft de ZuidKoreaa­nse president Moon Jaein gewaarschu­wd voor te hooggespan­nen verwachtin­gen. “We zijn een dialoog begonnen, maar we hebben nog niet gepraat over de nucleaire kwestie”, zei Moon op zijn nieuwjaars­persconfer­entie in Seoel. “We moeten niet te snel tevreden zijn.” Een dag na de eerste gesprekken tussen de twee Korea’s in twee jaar, zei Moon ook “onder de juiste voorwaarde­n” bereid te zijn om zijn NoordKorea­anse ambtgenoot te ontmoeten.

LIBIË/MIGRANTEN VERMIST IN MIDDELLAND­SE ZEE:

Ongeveer honderd migranten zijn vermist in de Middelland­se Zee nadat hun opblaasbaa­r bootje schipbreuk heeft geleden voor de Libische kust. Slechts zeventien mensen konden gered worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium