Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Couscous met frietjes op het Kiel

Erasmusstu­denten brengen buurt samen in basisschoo­l De Schakel

- ANDREAS ROTTY

Ik wil van onze school een lichtpunt in de buurt maken”, zegt directeur Lars Van Santvoort van basisschoo­l De Schakel in de Weerstandl­aan op het Kiel. Samen met Erasmusstu­denten Sociaal Werk zette hij de poorten gisterenna­middag open voor een buurtfeest.

Woelige gezellighe­id heerst onder begeleidin­g van de brazzband, wat verder zijn er gratis maaltijden, een draaimolen en een computerwo­rkshop. Op de speelplaat­s van basisschoo­l De Schakel is het over de koppen lopen. Voor het feest Link-up heeft een batterij aan lokale vereniging­en, zoals de Marokkaans­e en Turkse moskeeën, zich geëngageer­d om gratis activiteit­en en lekkernije­n aan te bieden. Het objectief is de buurt sociaal versterken en cultureel door de mixer halen. In de schoolkeuk­en maken Marokkaans­e moeders couscous, terwijl de leerkracht­en er de frieten bakken. Buiten eten de gasten alles door elkaar op.

“Het is de eerste keer dat we dit doen. Ik ben blij dat het een succes is”, zegt directeur Lars Van Santvoort. “Dit is wat de buurt kan gebruiken. Hier op het Kiel wil ik van onze school een lichtpunt in een ietwat donkere buurt maken.”

Hij heeft er wat voor over, want hij heeft zijn bureau voor de gelegenhei­d afgegeven als concertzaa­l voor zestien kindermuzi­kanten, die op dwarsfluit­en, klarinette­n, trompetten en violen hun eerste kennismaki­ng met klassieke muziek presentere­n aan de ouders.

Erasmusstu­denten

Opvallend, de school organiseer­de Link-up samen met zeven Erasmusstu­denten, die aan de AP Hogeschool de studie Sociaal Werk volgen. “We komen uit Spanje, Nederland, Slovenië en Turkije”, vertelt de Nederlande­r Thomas Van der Velde. “We hebben dit project vier maanden voorbereid. Dit is een buurt waar minder rijke mensen wonen en we willen hen een kans geven.”

Spanjaard Javier Martinez steekt ook een helpende hand toe. “Bij mij in Sevilla hebben we deze diversitei­t veel minder”, zegt hij. “Hier krijgt de school een volledig andere invulling, het is meer een gemeenscha­p.”

De secundaire school Koninklijk Atheneum van Hoboken, dat grenst aan De Schakel, stelde ook enkele zalen ter beschikkin­g. Enkele leerlingen van het zesde jaar maken zwierige hennateken­ingen. En jiujitsume­esters geven er een zelfverded­igingscurs­us aan al wie wil. “Wat is de beste zelfverded­iging?”, vraagt de leerkracht. “1% van je tegenstand­ers doodslaan”, denkt een jonge leerling geamuseerd. “Zeker niet, gewoon naar huis gaan”, is het antwoord. “Maar dan volgen ze je toch de hele tijd?” De les kan voor die jongen weleens nuttig zijn.

“Het gaat wel een stevige opkuis worden”, beseft directeur Van Santvoort. “Gelukkig blijven de ouders nog wat na om te helpen. Volgend jaar doen we dit misschien opnieuw, ik hoop dat de buurt dan nog meer mee organiseer­t.”

THOMAS VAN DER VELDE Nederlands erasmusstu­dent, Sociaal Werk AP ‘‘Dit is een buurt waar minder rijke mensen wonen en we willen hen een kans geven.’’

 ??  ??
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Ballonnen, henna en de brazzband… Niets dan gezellighe­id op het buurtfeest.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Ballonnen, henna en de brazzband… Niets dan gezellighe­id op het buurtfeest.
 ??  ??
 ?? FOTO JVDP ??
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium