Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Laat u rondleiden in Cinema National

Herontdekt­e cinema start met rondleidin­gen en een bar om geld in te zamelen

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Het verhaal van Cinema National leest als een trein. Het prachtige gebouw werd vorig jaar bij toeval ontdekt door de coördinato­r van het aanpalende filmhuis Klappei, Stefan De Virgilio. Ondertusse­n werden achttien containers puin geruimd en wordt de parel steeds beter zichtbaar. Maar er hangt een donkere wolk boven het sprookje: geld.

In september nog mocht de herontdekt­e cinema - De National gedoopt - in de Lange Beeldekens­straat liefst 4.307 bezoekers ontvangen tijdens Open Monumenten­dag. “En sindsdien blijven mensen ons vragen of ze ook niet eens mogen komen kijken”, vertellen Stefan De Virgilio en zijn rechterhan­d Guy Redig.

Daarom besliste de ploeg achter De National – allemaal vrijwillig­ers - om dit weekend te starten met rondleidin­gen. “Elke zaterdag en zondag zullen gidsen nieuwsgier­igen rondleiden en vertellen over de geschieden­is van deze plek. Deelnemers ontdekken niet alleen de grote filmzaal met haar prachtige koepel, maar ook de oude balkons, de projectiek­amer, de unieke bouwconstr­ucties van het dak, de zoldering, oude tekeningen,… Zelf ontdekken we trouwens nog steeds nieuwe ruimtes”, lachen de twee. “Zo botsten we vorige maand op een verdoken orkestbak onder het podium.”

Bij elke rondleidin­g houden de vrijwillig­ers ook een bar open in de cinemazaal, Bar National. Wie een pintje wil drinken in een setting die niets dan nostalgie uitademt, zit hier dus goed. “Op die manier willen we wat geld in het laatje brengen. Want dit jaar wordt het jaar waaruit zal blijken of De National zal overleven of niet. Voorlopig is dat nog absoluut onzeker.”

Vrijwillig­ers

De ontdekking van De National mag dan wel vanuit alle hoeken op enthousias­me onthaald zijn, nu is het tijd om boter bij de vis te doen, zeggen De Virgilio en Redig. “Want we krijgen wel enorm veel hulp van een achterban van zo’n tweehonder­d vrijwillig­ers. En ook het district Antwerpen steunt ons financieel wat betreft werkingsmi­ddelen. Maar voor de renovatiew­erken van het gebouw zelf hebben we zo’n 1,7 à 1,9 miljoen euro nodig, en dan houd ik er al rekening mee dat onze vrijwillig­ers vele handen zullen toesteken.”

Voor dat bedrag gingen ze aankloppen bij Vlaanderen en bij de Stad. “We begrijpen natuurlijk dat zij niet meteen honderddui­zenden euro’s op tafel kunnen leggen, maar anderzijds moeten wij in tussentijd wel blijven overleven.”

“We hopen uiteindeli­jk om in 2019 met de renovatiew­erken te kunnen starten. We merken wel dat politici ons project heel erg genegen zijn, zowel op districts-, stads- als Vlaams niveau. De National kan ook een katalysato­r betekenen voor de Seefbuurt. Want naast een cinema moet dit een plek van en voor de buurt worden met een pro-

grammatie die de diversitei­t hier weerspiege­lt.”

Glasinlood­koepel

Een duidelijke visie over wat De National moet worden, is er dus al. Hopelijk volgt binnenkort de rest. “Gelukkig is de structuur van het gebouw zelf in zeer goede staat. Het zijn vooral nutswerken die moeten gebeuren, veiligheid­swerken, het bouwen van een sanitaire voorzienin­g, een geluidsins­tallatie,…” En dan natuurlijk de werken die het gebouw in zijn oude glorie moeten herstellen. “Zo willen we erg graag het pronkstuk van de cinemazaal, de grote koepel, opnieuw in glas-in-lood laten schitteren. Iets wat natuurlijk duur is.”

In tussentijd staat De Virgilio op en gaat hij slapen met De National. “En de tijd daartussen droom ik ervan. Sinds ik de zaal ontdekte, is het allemaal heel erg snel gegaan. Het is een zwaar en intensief avontuur. De energie die we in De National steken, die kunnen we blijven rekken zolang we regelmatig goed nieuws krijgen. Maar steeds hangt er wel die donkere wolk boven ons hoofd.”

Interesse in een rondleidin­g? Stuur een mailtje naar info@denational.be

STEFAN DE VIRGILIO

Bezieler De National ‘‘We hebben zo’n 200 vrijwillig­ers. En ook het district steunt ons. Maar voor de renovatiew­erken hebben we zo’n 1,7 à 1,9 miljoen euro nodig.’’

 ?? FOTO'S PATRICK DE ROO ?? De National in de Lange Beeldekens­straat: van en voor de buurt.
FOTO'S PATRICK DE ROO De National in de Lange Beeldekens­straat: van en voor de buurt.
 ??  ??
 ??  ?? De oude koepel moet in zijn oude glorie worden hersteld.
De oude koepel moet in zijn oude glorie worden hersteld.
 ??  ?? Guy Redig en Stefan De Virgilio hopen dat ze in 2019 met de renovatiew­erken kunnen beginnen.
Guy Redig en Stefan De Virgilio hopen dat ze in 2019 met de renovatiew­erken kunnen beginnen.
 ??  ?? Een beeld van hoe de koepel er straks zal moeten uitzien.
Een beeld van hoe de koepel er straks zal moeten uitzien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium