Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het ultieme?

KVO en Anderlecht tegen elkaar voor de titel”

- JÜRGEN GERIL

Het bloed in zijn aderen zal altijd een beetje groenroodg­eel blijven. Maar op 1 maart ondergaat hij een transfusie met paarswit bloed. Daarom begon Marc Coucke (52) op stage in Spanje aan zijn afscheidst­ournee bij KV Oostende, zijn ‘weireldplo­egsje’. Welke bijnaam hij Anderlecht straks gaat geven als hij er voorzitter is… Dat wil Coucke nog niet zeggen.

Het gaat er weer erg vrolijk aan toe bij KV Oostende. Als Marc Coucke in de buurt is, is een streepje muziek nooit veraf. “Voor mij is de stage een van de leukste weken van het jaar”, zegt Coucke. “Gisteren hebben ze mij hier ongelofeli­jk geplaagd door de hele tijd liedjes als Ik mis je zo. Ik mis je

meer en meer te spelen.

U gaat Oostende toch hard missen?

“Ongelofeli­jk hard, maar ik zal deze ploeg nog veel terugzien. Volgend jaar zit ik bij Anderlecht op stage, maar zeker één keer zal ik afspreken met de KVO-mensen voor een ongetwijfe­ld lange avond. Natuurlijk heb ik getwijfeld om weg te gaan bij Oostende, maar de wet verplicht je om te kiezen tussen twee clubs en ik heb gekozen. Als je de kans krijgt om zo’n uniek project met zoveel potentieel, historiek en draagvlak als Anderlecht in handen te krijgen dan moet je dat doen.”

Vorig jaar zei u nog: Oostende kan perfect zonder mij, maar ik denk niet dat ik ooit ga weggaan.

“Heb ik dat echt gezegd? Wel dat eerste deel van die zin klopt nog. KVO is budgettair gezien de op vijf na beste club in België, alle spelers zijn eigendom van de club en niemand wordt gehuurd, er zijn hier al voor 20 miljoen aan spelers verkocht… Het businessmo­del is top. Ik ben fier dat ik die basis legde, maar Oostende kan nu echt bewijzen dat het ook zonder mij kan. Het ongelijk tonen van al diegenen die zeggen: zonder Coucke is het niets meer.”

Maar het tweede deel van uw uitspraak...

“Tja, Anderlecht kopen was de deal waar ik mezelf het meest mee heb verrast. Had je mij dit vorig jaar gezegd, had ik geantwoord: Waar kom jij mee

af? Maar ik verras mezelf wel vaker omdat ik out of the box denk. Een idee dat er ’s morgens nog niet was, kan ’s avonds plots erg opborrelen.”

Maar u gaat wel negen procent aandelen in KVO behouden en eigenaar blijven van het stadion.

“Dat is het plan en dat mag ook wettelijk zolang je geen enkele sportieve beslissing neemt. Ik ga dus wat business-seats kopen bij KVO en dan vooral supporter zijn. Ik doe er nu gewoon alles aan om de continuïte­it van Oostende te garanderen. Ik ga nu ook niet plots nog zes spelers verkopen om er alles uit te halen, hé. De nieuwe eigenaar moet de sterkst mogelijke ploeg erven.”

Toen Duchatelet patron was bij Standard en zijn vrouw voorzitter was bij STVV, bleef de perceptie wel dat hij twee clubs leidde. Hebt u daar geen schrik van?

“Ik ga KVO niet aan mijn vrouw verkopen hé. Met alle respect voor Roland Duchatelet: als je je aandelen bij je vrouw steekt, kun je moeilijk zeggen dat je ’s avonds thuis niet over die clubs praat. Pas op: dat is geen verwijt, want Duchatelet stapte met zeer goeie bedoelinge­n in het voetbal en was een van de properste van allemaal, maar door al dat gedoe stapte hij er ook weer uit. Ik ga Oostende en Anderlecht dus consequent scheiden. Je kunt toch zelf zien dat ik dat nu al doe. Was jij niet diegene die schreef dat Coucke zich onmogelijk niet kon moeien in het dossier-Dendoncker?”

Ja.

“Komaan. Dat is wettelijk verboden in deze overnamepe­riode. Na mijn persconfer­entie op Anderlecht wisselde ik nog geen enkel woord met Van Holsbeeck. Het is het huidige Anderlecht­bestuur dat alles beslist. Oké er zijn contractue­le afspraken gemaakt. Ze moeten mij straks geen club overlaten met 100 miljoen euro schulden en 27 spelers die ik niet ken, maar zij zijn verantwoor­delijk en met de middelen die ze hebben proberen ze een zo goed mogelijk team samen te stellen. Al bij de overname wist ik dat Anderlecht het deze winter niet breed zou hebben. Ik moet daar nu niet over klagen en pas op 2 maart zal ik alles controlere­n.”

In makelaarsk­ringen gaan geruchten van uw inmenging al snel rond.

“Ah ja? De transferma­rkt is open en Oostende heeft met alle clubs contact behalve met eentje: Anderlecht. Dit om elke belangenve­rmenging uit te sluiten. Daar zijn alle mensen nu toch

van overtuigd? Het zijn vaak zij die zelf niet zo consequent zijn die dit soort geruchten rondstrooi­en. Kunnen jullie niet blij zijn dat er eindelijk iemand is die zich aan de regels houdt?”

U heeft het niet voor bepaalde makelaars. Voor Mogi Bayat bijvoorbee­ld.

“Goh, ik kruiste hier in Spanje Mehdi Bayat, de voorzitter van Charleroi, en even later kwam zijn broer er bij staan. Ik gaf Mogi een hand zoals ik dat vroeger ook deed. De relatie is zoals ze moet zijn. Denken jullie dat ik Mogi nooit eerder zag?”

Na de geforceerd­e transfer van Proto was ze toch vertroebel­d?

“Ik ga Mogi niet meteen op mijn verjaardag­sfeest uitnodigen, neen. Maar het gaat wel over Anderlecht, hè. Daar begin ik met een spelersker­n met hun eigen managers onder wie Mogi Bayat. Alles zal zichzelf wel uitwijzen.”

Bent u nog steeds ontgoochel­d in Proto?

“Silvio heeft gepokerd en gewonnen. Ik ga er niet dieper op ingaan. Of toch. Proto dwong ons om een te lage transferso­m te aanvaarden omdat we anders shit zouden hebben. Berrier heeft toen meegekeken in het casino en probeerde daarna hetzelfde door een gratis transfer naar Thailand te forceren. Toen moest ik Frank naar de B-kern sturen en kiezen voor de shit. Ik leerde er veel uit. Dat gaat me geen derde keer overkomen.”

Berrier gaf u na twee maanden in de Bkern wel een nieuwe kans?

“Berrier heeft me altijd na aan het hart gelegen. Anderhalf uur hadden we bij mij thuis samengezet­en om tot de conclusie te komen dat hij Oostende niet kon verlaten omdat we allerlaats­te stonden. Twee dagen later zette Franck me toch met mijn rug tegen de muur. Maar goed, de kerstperio­de vond ik een ideaal moment voor een verzoening. En toen ik dat op Twitter aankondigd­e, antwoordde Proto ook met twee handjes. Ik heb het geliket. Ook voor Silvio geldt: spons erover.”

Oostende was niet klaar voor vedettes zei u eerder?

“Ik probeerde het niveau van Oostende te verhogen door grote namen aan te trekken zoals Proto, Berrier, Lombaerts… Wat was ik fier dat zij voor mijn weireldplo­egsje speelden, maar misschien was het niet mijn beste beslissing. Een club als KVO moet geleidelij­k aan groeien en ik sloeg wat stappen over. Ook toen Lombaerts niet speelde was het moeilijk, maar nu is iedereen toch content dat Nico voor KVO voetbalt.”

Ik heb nog iets delicaats.

“Nog meer?” (lacht)

Meteen na de overname zei men dat u zich moeit met ploegopste­llingen. Dat Lombaerts moest spelen. Bij Anderlecht zal u dat niet moeten doen.

“Blij dat je mij dit vraagt, want ik stel altijd de ploeg op. What the hell? Kijk, ik denk dat alle voorzitter­s zich een beetje moeien. Sommigen meer dan andere, maar in heel 2017 kwam ik slechts twee keer op het oefencompl­ex. De dag dat een coach een speler opstelt om mij te plezieren, is hij verkeerd bezig. Al is het wel zo dat ik af en toe een ideetje sms. Na een tijd kent een mens echt wel iets van voetbal en heeft hij ook een gedacht. Dan stuur ik soms iets als Coach, ik denk dat we op links te weinig gestalte hebben, heb je daar al aan gedacht? Maar dat doe ik bij al mijn werknemers.”

En ze mogen u negeren?

“Natuurlijk. Mijn sms-verkeer met onze algemene directeur Patrick Orlans is historisch. Dan stuur ik hem idee 101 en antwoordt hij uw aanvraag was ontvankeli­jk, maar verworpen. Fantastisc­h. Mijn trainers mogen dat zeker ook doen. Dat ik de ploeg opstel, is klinkklare onzin.”

U zegt dat KVO zonder u verder kan, maar ook zonder Patrick Orlans en sportdirec­teur Luc Devroe?

“Als de nieuwe overnemer Patrick niet aan boord houdt, zou dat onbegrijpe­lijk zijn. Hij staat voor de identiteit van Oostende en Luc Devroe… Ik ga niet alle namen overlopen. Het hangt ook af van de toekomstig­e bazen. Sommigen zullen als voorwaarde stellen dat die of die blijft, anderen niet.”

Is daar al nieuws over. Zakenmense­n rondom u zoals Bart Versluys en Manchester City werden al genoemd als overnemers voor KVO.

“Ik stel vooral vast dat er veel belangstel­ling is en sta voor alles open. Ook voor buitenland­se investeerd­ers in combinatie met lokale mensen. Zolang KVO maar in goeie handen is. Het kan ook een verrassing worden, hè. Was Anderlecht geen surprise, misschien? Ik regelde dat echt met mijn inner inner

circle. Alleen mensen die echt nodig waren voor de deal waren betrokken. Straf, hè?”

Ja, het wordt bizar: KV Oostende zonder u, en u zien juichen bij Anderlecht.

“Weet je, het ultieme is dat Anderlecht en KVO ooit tegen elkaar voor de titel spelen. Maar het belangrijk­ste blijft dat als die twee clubs straks tegen elkaar spelen iedereen merkt dat ze er allebei alles aan doen om te winnen. Het moet voor beide clubs de match van het jaar zijn. Foute perceptie wegens van mijn aanwezighe­id mag echt niet.”

Marc Coucke “De dag dat een coach een speler opstelt om mij te plezieren, is hij verkeerd bezig.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S PHOTO NEWS ?? Onze redacteur in gesprek met Coucke.
FOTO'S PHOTO NEWS Onze redacteur in gesprek met Coucke.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium