Gazet van Antwerpen Stad en Rand

MADE BY HAND zweert bij Belgisch

90% van aanbod ontworpen én geproducee­rd in eigen land

-

De jongste tijd beweegt er heel wat in de Kloosterst­raat. Kleine zelfstandi­gen met een origineel aanbod kiezen voluit voor dit stukje Antwerpen. Zo ook Ambrosius Smets (38), die zijn winkel vol accessoire­s van eigen bodem naar huisnummer 6 heeft verhuisd.

b

Het assortimen­t van Made by hand komt voor 90% uit België. U vindt er handtassen, sjaals, juwelen, horloges en een klein aanbod aan grafisch design. Zo goed als ieder stuk wordt ontworpen én geproducee­rd in eigen land, een keuze die eigenaar Ambrosius zeer bewust neemt. “Doordat ik ben afgestudee­rd als modeontwer­per en zelf in het modewereld­je zit, ken ik persoonlij­k wel wat Belgische designers”, vertelt hij. “Ik heb veel waardering voor vakmanscha­p van eigen bodem. Het is een soort van protest tegen de wantoestan­den bij massaprodu­ctie in lageloonla­nden, waar menselijke drama’s en milieuverv­uiling schering en inslag zijn.”

Ambrosius gaat in de keuze van zijn aanbod zeer precies te werk. Hij kiest de kaart van design en neemt ook de kwaliteit minutieus onder de loep. “Voor juwelen zoek ik ontwerpers die rechtstree­ks op de grondstof werken en niet louter een juweel assemblere­n uit verschille­nde onderdelen. Zo verkoop ik GlassWear, een label van

ju- welen die deels uit muranoglas worden vervaardig­d. Ontwerpers die durven werken met alternatie­ve materialen vind ik alleszins zeer boeiend.”

Nieuw is de winkel niet. Vier jaar lang vond je de zorgvuldig uitgekozen collecties in een piepklein pand in de Korte Vlierstraa­t. Vooral de mooie collectie aan breigoed wist klanten naar de shop te lokken. “Inmiddels werd de oppervlakt­e veel te klein om er het steeds ruimere aanbod in onder te brengen”, vertelt Ambrosius. “Ik was al heel lang tuk op de Kloosterst­raat. Niet alleen vanwege de drukke passage, maar ook door het aanbod aan diverse winkels. De Kloosterst­raat is zowat de nieuwe alternatie­ve straat van Antwerpen. Hier worden trends geboren en nieuwe producten uitgetest.”

Het 30m² grote pand werd strak en modern vormgegeve­n. Ook voor de inrichting werd zoveel mogelijk beroep gedaan op Belgische ambacht. Zo werden de uitstalrek­ken De etalage in de Kloosterst­raat. Tot nu zat hij in de Korte Vlierstraa­t.

volledig op maat gelast.

Eigen handtassen

Een webshop heeft Ambrosius niet en qua online communicat­ie vinden we alleen een Facebook-pagina terug. Een bewuste keuze, want de modeondern­emer blijft zweren bij een fysieke winkel. “Het is de enige manier om de juiste kleuren te zien en de kwaliteit en materialen te voelen.”

Hij zal in Made by hand ook zijn eigen collectie handtassen verkopen. De eerste exemplaren zijn klaar en hij werkt volop aan een tweede ontwerp. “Om dit te kunnen doen, volgde ik eerst een opleiding om handtassen te maken op de traditione­le manier. Met deze technische bagage heb ik vervolgens prototypes gemaakt, die daarna werden gereproduc­eerd door een ambachtsma­n in Antwerpen. Ondertusse­n liggen de eerste stuks in de winkel.”

Je kan bij Made by hand het werk van vijftien ontwerpers bewonderen. Ambrosius heeft nog plaats voor enkele bijkomende merken, al moeten die uiteraard wel in het totaalplaa­tje en concept passen.

Made by hand – Designer shop, Kloosterst­raat 6, Antwerpen.

AMBROSIUS SMETS

Made by hand ‘‘Ik heb veel waardering voor vakmanscha­p van eigen bodem. Het is een soort van protest tegen de wantoestan­den bij massaprodu­ctie in lageloonla­nden.’’

 ?? FOTO'S JORIS
HERREGODS ?? Ambrosius Smets in zijn nieuwe winkel.
FOTO'S JORIS HERREGODS Ambrosius Smets in zijn nieuwe winkel.
 ??  ?? Een handtas uit de nieuwe collectie van Ambrosius zelf.
Een handtas uit de nieuwe collectie van Ambrosius zelf.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium