Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zeebrugge flirt met Antwerpen

Vlaamse kusthaven sluit afgelopen jaar wel af met lichte terugval

- PAUL VERBRAEKEN

Ondanks een groei van de containert­rafiek en een nieuw record als autohaven, sloot Zeebrugge 2017 af met een lichte terugval. Die is vrijwel volledig toe te schrijven aan de instorting van de aanvoer van natuurlijk gas en een beetje aan de Brexit. Intussen lijkt de hemel op te klaren voor meer samenwerki­ng met Antwerpen, “hoewel er nog niets concreet is”.

Zeebrugge heeft moeilijke jaren achter de rug. Maar de basiscijfe­rs van de kusthaven wijzen erop dat een herstel mogelijk lijkt. Globaal eindigde Zeebrugge het voorbije jaar met een totale overslag van 37,11 miljoen ton of 0,7 miljoen ton minder (-1,85%) dan in 2016. Zonder de povere resultaten van de LNG-terminal, de terminal voor vloeibaar gas van Fluxys, zou de kusthaven zelfs 2,8% gegroeid zijn. Vooral op containerv­lak hapte Zeebrugge de jongste jaren naar adem. En daar was er vorig jaar duidelijk beterschap. In gewicht groeide die trafiek met 6,5% en in aantal containers (TEU) zelfs met 8,7%. Deels door een nieuwe lijndienst, deels omdat de aanvoer van kiwi’s nu zeer sterk gecontaine­riseerd is. Wellicht zal Zeebrugge dit jaar fors aantrekken omdat het Chinese Cosco in april de terminal zal activeren die het vorig jaar van Maersk overnam.

Toch knap record

Als doorvoerha­ven voor auto’s blijft Zeebrugge onklopbaar en boekte het een nieuw record. Via de roroschepe­n passeerde net geen 15 miljoen ton (+4,3%); het aantal nieuwe wagens steeg nog eens met 2%. Maar een flink deel daarvan gaat naar Groot-Brittannië en daar begint de Brexit wonden te slaan: door de dalende koopkracht liep de autoverkoo­p daar terug. Dat ondervond Zeebrugge meteen: de trafiek van nieuwe wagens naar het Verenigd Koninkrijk liep al met 12% terug. Haventopma­n Joachim Coens geeft toe dat de Brexit nu al de groei van deze sector drukt. De pijnlijkst­e klap kreeg Zeebrugge in de aanvoer van vloeibaar gas: 1,7 miljoen ton of 62% minder, genoeg om heel de nochtans positieve jaarbalans te verkleuren. Zeebrugge positionee­rde zich ook nog eens als dé cruisehave­n. Vorig jaar meerden 143 cruisesche­pen aan, eentje meer dan in 2016. Die voerden alles samen net geen 800.000 passagiers aan. In mei neemt Zeebrugge zijn nieuwe cruiseterm­inal in gebruik: het gebouw is nu al het landmark van de haven.

Antwerpse samenwerki­ng

Als voorzitter van de raad van bestuur van de Zeebrugse haven, had de Brugse burgemeest­er Renaat Landuyt nog een aparte boodschap. De voormalige minister wou kwijt dat de sfeer tussen Zeebrugge en Antwerpen écht ontdooid is. Volgens Landuyt is die stroomvers­nelling er deels gekomen na de recente fusie van de Gentse haven met de havens van Zeeland. “Vanuit onze beide raden van bestuur, maar ook vanuit de politiek zijn er nu positieve signalen, meer dan alleen op het vlak van containers. Los van alle recente uitspraken is er de wil om verder samen te werken.” Maar, zo voegde Landuyt er meteen aan toe: “Er is nog niets concreet. Alles moet stap voor stap gaan, wij stellen ons zo soepel mogelijk op. De sfeer is alles. Er is vertrouwen.” Zowel Landuyt als Coens hadden het ook over recente verkennend­e gesprekken, “zowel bestuurlij­k als administra­tief”. De Antwerpse haventopma­n Jacques Vandermeir­en reageert voorzichti­g. “We zullen dit jaar verder in alle openheid en in alle vertrouwen bekijken hoe Antwerpen en Zeebrugge kunnen samenwerke­n en sluiten daarbij op voorhand geen enkel scenario uit. Wel mag duidelijk zijn dat al uit heel wat studies gebleken is dat Zeebrugge geen oplossing is voor de vraag naar extra containerc­apaciteit die momenteel in Antwerpen voorligt.” Het kabinet van de Antwerpse burgemeest­er zegt bij geen gesprekken betrokken te zijn. Andere Antwerpse havenbronn­en ontkennen dat de Gentse fusie een rol zou hebben gespeeld. “De sfeer is gewoon beter. Hoe organisere­n we ons samen? Het is duidelijk dat Zeebrugge hieraan strategisc­h meer nood heeft. Ik denk dat het belangrijk­ste is dat het initiatief nu uitgaat van de havens zelf en dat dit niet opgelegd wordt. Daarin is de houding van Renaat Landuyt belangrijk: hij bekijkt de zaken nuchter economisch en niet ideologisc­h.”

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE / GERLO BEERNINK FOTOGRAFIE ?? De haven van Zeebrugge. Als doorvoerpl­aats voor auto’s blijft ze onklopbaar en boekte ze zelfs een nieuw record.
FOTO HOLLANDSE HOOGTE / GERLO BEERNINK FOTOGRAFIE De haven van Zeebrugge. Als doorvoerpl­aats voor auto’s blijft ze onklopbaar en boekte ze zelfs een nieuw record.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium