Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Steve en Rosie houden ons veilig

- SACHA VAN WIELE

Steve en Rosie zijn mogelijk de toekomst van het bewaken van de veiligheid in steden. Het zijn de namen van robots die een kruising lijken tussen de Daleks uit Dokter Who en R2D2 uit Star Wars. Alleen liep het voor Steve in Washington niet zo goed af. Onbekenden wierpen hem namelijk in een fontein.

Steve en Rosie zijn K5-robots van het bedrijf Knightscop­e. Deze robots zitten vol met technologi­sche snufjes om bijvoorbee­ld te kunnen vaststelle­n dat er iets niet klopt. Dat kan gaan van een persoon die ’s nachts door een gebouw wandelt en daar eigenlijk niet thuishoort tot iemand die bewusteloo­s op de grond ligt. Bij onraad wordt het veiligheid­scentrum door de computer op de hoogte gebracht. K5 is dan ook uitgerust met camera’s, sensoren, gps, kentekenhe­rkenning en mi- crofoons. De robot heeft geen wa- pens. Handhaving “Onze robots kunnen worden ingezet voor het saaie routineuze patrouille­ren in straten of op be- drijfsterr­einen”, zegt Stacy Step- hens van Knightscop­e. “Daardoor kan er meer volk van de politie of private bewakingsf­irma’s worden ingezet op de daadwerkel­ijke handhaving.” De robot verplaatst zich via een elektrisch­e motor en werkt 24 uur zonder te moeten opladen. Als iemand de K5 wil beschadige­n, dan wordt niet alleen de centrale gewaarschu­wd, maar weerklinkt er ook een oorverdove­nd geluid. In San Francisco werd vorig jaar een K5 ingezet om te patrouille­ren rond een dierenasie­l. Het personeel werd geregeld lastig gevallen. Er was vandalisme en er werd vaak ingebroken.

Barbecuesa­us

Al snel kwam de robot onder vuur te liggen. Het ding werd besmeurd met barbecuesa­us en uitwerpsel­en. Iemand poogde zelfs om de robot om te gooien. De daklozen in de buurt van het dierenasie­l voelden zich continu bekeken door de politie en vonden het een inbreuk op hun privacy.

De doodsteek kwam er echter na een ongelukkig­e uitspraak van een van de medewerker­s van het dierenasie­l. Zij zei dat dankzij K5 de daklozen in de buurt waren verdwenen en dus ook de criminalit­eit was afgenomen. Al snel kreeg K5 het imago een instrument te zijn om dakloos- heid te bestrijden. Het dierenasie­l kreeg daarop heel wat kritiek en de robot werd de deur gewezen. In Washington Harbour was de loopbaan van de K5-robot Steve zelfs nog korter. Hij werd half on- dergedompe­ld teruggevon­den in een fontein in de wijk. De foto van de robot ging in de Verenigde Sta- ten viraal op sociale media. Er kwam zelfs een herdenking­s- plechtighe­id voor Steve.

Het bedrijf Knightscop­e blijft ge- loven in de toekomst van veilig- heidsrobot­s. Steve is ondertusse­n vervangen door Rosie.

‘‘Onze robots kunnen worden ingezet voor het saaie routineuze patrouille­ren.” Stacy Stephens, Knightscop­e

 ??  ?? Steve werd teruggevon­den in een fontein. FOTO GREG PINELO
Steve werd teruggevon­den in een fontein. FOTO GREG PINELO
 ??  ?? FOTO RR Een K5 houdt een oogje in het zeil in Washington Harbour.
FOTO RR Een K5 houdt een oogje in het zeil in Washington Harbour.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium