Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik krijg het nu al warm”

In de 24 Uur van Dubai is Tom Boonen gisteren begonnen aan zijn nieuwe raceseizoe­n, zijn eerste volledige in de autosport. Dat hij zijn tweede carrière serieus neemt, blijkt uit zijn drukke programma: meer dan vijftien raceweeken­ds, gespreid over vier kam

-

Tradities zijn er om in ere te houden. Als wielrenner begon Tom Boonen zijn seizoen dikwijls in de zandbak van Qatar. Als autosporte­r loopt hij warm in de Verenigde Arabische Emiraten, een eindje verderop aan de Perzische Golf. “Dat is een goeie gewoonte, hé”, zegt Boonen op de Dubai Autodrome. “De familie is meegekomen en we blijven na de 24 Uur nog een week hier. Dit is een mooie wedstrijd en als je wat zon kan meepikken in deze tijd van het jaar, is dat mooi meegenomen.” Vroeger was Qatar zijn voorbereid­ing op de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix. Maar wat zijn nu zijn doelen van het seizoen? “Ik kijk heel erg uit naar Valencia. Dat wordt mijn eerste race in de Nascar en mijn allereerst­e sprintrace. Daar krijg ik het nu al warm van. Voorts wil ik Hockenheim en Zolder noemen. Dat zijn de halve finale en finale van het kampioensc­hap. Tegen die tijd wil ik op snelheid zitten.” In november maakte Boonen bekend dat hij de 24 Hour Series zou rijden, pure uithouding­swedstrijd­en. Later kwam er ook nog de Nascar Euro Series bij. “Dat wordt zelfs het belangrijk­ste deel van mijn seizoen. Ik heb op Zolder getest met de Ford Mustang waarmee Marc Goossens de slotrace gewonnen heeft en die kennismaki­ng is enorm meegevalle­n. Dit wordt het begin van een twee- of driejarenp­lan dat ik in mijn hoofd heb. Zo’n Nascar-wagen is een pure raceauto: heel basic, geen elektrisch­e hulpmiddel­en, alleen een stuur, pedalen en een schakelpoo­k. Dat is precies wat ik nodig heb, omdat ik zo alles kan leren over het afstellen van een auto.”

“Marc Goossens rijdt het hele seizoen in Elite 1 (het hoogste niveau, red.), ik kom met dezelfde wagen uit in Elite 2. Het is de bedoeling dat hij me ook gaat coachen. Om snel vooruitgan­g te boeken is het heel belangrijk dat ik me door de juiste mensen omring. Een van de belangrijk­e dingen die ik moet leren, is samenwerke­n met een ingenieur. Marc is de geschikte man om me daarbij te begeleiden. De Nascar spreekt me wel aan en ik zou er graag eens van proeven in Amerika. Eén of twee koersen, hé. Zeg nu niet dat ik in Amerika ga racen.” Zeven uithouding­sraces, zes Nascarmeet­ings en zes keer Belcar: het wordt dus heel druk. “De uithouding­sraces heb ik teruggebra­cht tot vier: Dubai, Barcelona, Texas en wellicht Spa. Zo’n Mercedes GT4 is een heel dure auto, te duur om de hele kalender af te werken. De Nascar werk ik wel volledig af. Van de Belcar moet ik één manche missen door agendaprob­lemen. Daarnaast rij ik nog een paar Fun Cup-wedstrijde­n omdat ik dat gewoon een heel leuke competitie vind. Zo kom ik algauw aan vijf- tien raceweeken­ds en dat is absoluut de limiet.”

Cowboys in 90 auto’s

“Hier in Dubai, met negentig auto’s op een vrij kleine omloop, mag je heel veel accidenten verwachten, want er zitten nogal wat cowboys tussen. Onze nieuwe Mercedes is te laat aangekomen en daarom hebben we teruggegre­pen naar de BMW M235i van vorig jaar. Ik zit dus in een van de tien of vijftien traagste wagens op de piste. Ik zal meer in mijn spiegels moeten kijken dan door de voorruit. De toppers zijn twintig seconden per ronde sneller en schieten je links en rechts tegelijk voorbij.” “Ik neem me gewoon voor om altijd duidelijk te zijn naar de anderen. Ik zie in mijn spiegels alleen een lichtbak aankomen. Wie inhaalt, heeft een beter zicht op de situatie. Ik kan alleen maar zorgen dat zij duidelijk zien welke lijn ik ga nemen. Finishen zou in deze omstandigh­eden al goed zijn. Als dat lukt, eindigen we vanzelf hoog in onze klasse.”

MARC CORNELISSE­N

 ?? FOTO RR ?? Boonen rijdt de 24 Uur van Dubai in een BMW M235i.
FOTO RR Boonen rijdt de 24 Uur van Dubai in een BMW M235i.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium