Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zullen moeten oppassen met kasseien”

Bondsvoorz­itter Tom Van Damme over Vlaamse kandidatuu­r voor WK 2021

- WIM VOS

De Vlaamse regering trekt 3,5 miljoen euro uit om de Vlaamse kandidatuu­r voor het WK 2021 met de wielerfede­raties voor te bereiden. Bondsvoorz­itter Tom Van Damme geeft commentaar bij de plannen.

Waarom net in 2021? “Omdat er niet te veel andere kandidatur­en zitten aan te komen. Yorkshire krijgt het in 2019, Italië gaat voor 2020. Dat bood ruimte voor 2021. Plus: het zal dan precies honderd jaar geleden zijn dat het eerste WK werd georganise­erd (toen nog voor amateurs, red.). Het zou mooi als wij als één van de vijf stichtende leden van de internatio­nale wieler- bond dan het WK krijgen.”

Kunnen andere kandidatur­en nog een stok in de Vlaamse wielen steken? “In principe kan dat zeker. Maar momenteel zijn er geen andere kandidatur­en. En ik maak mij sterk dat we met het nodige lobbywerk over een heel sterk dossier zullen beschikken. Ook voor de internatio­nale wielerbond blijft Vlaanderen een iconische wielernati­e.”

Waar precies in Vlaanderen zal het WK georganise­erd worden? “Ik begrijp dat steden en regio’s die kandidaat zijn vóór juni hun kandidatuu­r moeten indienen. Feit is dat niet alles in één en de- zelfde stad moet gebeuren. Bergen vorig jaar, Innsbruck dit jaar, Verona in het verleden: daar was dat ook zo. Discipline­s zoals de ploegentij­drit kunnen eventueel op een heel andere plaats georganise­erd worden dan de wegwedstri­jd. Net zoals de start- en aankomstpl­aats voor de wedstrijde­n totaal verschille­nd kunnen zijn. Wat wel aangewezen is, vooral om logistieke redenen: dat de aankomstpl­aats van de verschille­nde wedstrijde­n steeds dezelfde is.”

Zijn de Vlaamse Ardennen niet de meest logische locatie? “Dat kan, maar dat hoeft niet per se. Het Hageland of het Heuvelland zijn ook mooie plaatsen. Het belangrijk­ste is dat het een locatie is die Vlaanderen als wielerregi­o kan promoten. En dat de Vlaamse Ardennen een van die regio’s is, lijkt me logisch. Al zullen we ietwat omzichtig moeten omspringen met kasseien. We moeten er geen Parijs - Roubaix van willen maken.”

Moeten we, zoals het Noorse Bergen vorig jaar, vrezen voor een financieel debacle? “Het Noorse verhaal had zijn eigen redenen: de Noorse munt die kelderde, de oliecrisis waardoor sponsors zich terugtrokk­en… Maar daarover is heel duidelijk naar de Vlaamse regering gecommunic­eerd. Het vip-gebeuren buiten beschouwin­g gelaten zal er een budget nodig zijn van 15 tot 20 miljoen euro.”

 ?? FOTO PHOTOPRESS.BE ??
FOTO PHOTOPRESS.BE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium