Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is geen toeval meer”

Elise Mertens vandaag finaliste in Hobart en straks op Australian Open

- SERGE FAYAT

Elise Mertens (22, WTA 35) lijkt helemaal klaar voor de Australian Open met haar nieuwe finaleplaa­ts op het WTAtornooi van Hobart. Als titelverde­digster neemt ze het vandaag op tegen de Roemeense Mihaela Buzarnescu (WTA 57). “Het is geen toeval dat ik sta waar ik nu sta.”

Vorig jaar won je het tornooi in Hobart en nu zit je weer in de finale na een zege tegen Heather Watson. Vertel.

“Ik ben natuurlijk heel tevreden. Ik wou 2018 goed starten en dat is gelukt. Ik heb vorige week in Perth een goede Hopman Cup gespeeld met onder meer een wedstrijd van een heel goed niveau tegen Kerber. Dat heeft mij vertrouwen gegeven. Veel mensen vragen zich af of ik de lijn van 2017 ga kunnen doortrekke­n, maar mijn spel zit al goed in mekaar. Watson begon heel goed te serveren in de tweede set en maakte weinig fouten, maar ik ben altijd blijven vechten en naar oplossinge­n zoeken.”

Wat zit er in de lucht van Tasmanië dat Elise Mertens zo goed bevalt?

“Ik weet het niet. (lacht) Misschien ligt het vooral aan mijn goede voorbereid­ing. Ik heb veel aan mijn service gesleuteld om dat percentage eerste opslagen verder omhoog te krijgen en zo meer vrije punten te behalen. En ik probeer ook heel stabiel te blijven als ik in de hoeken gedreven word om zo daarna een meer aanvallend spel te kunnen ontwikkele­n.”

Je bent in 2017 van plaats 120 op de WTAranking geklommen naar plaats 35. Wat zijn de doelstelli­ngen voor 2018?

“Ik wil mezelf eigenlijk geen bepaalde ranking opleggen. Ik moest sowieso eerst dit tornooi van Hobart verdedigen. De bedoeling is natuurlijk om te blijven groeien en de toppers zo veel mogelijk het vuur aan de schenen te proberen leggen. Maar ik heb wel het gevoel dat waar ik nu sta geen toeval meer is. En dat is zeer bevredigen­d.”

Wat verwacht je van je eerste deelname aan de Australian Open in het enkelspel? Je hebt er vorig jaar al van kunnen proeven in het dubbel. “Aan een Grand Slam mogen deelnemen geeft altijd een apart gevoel. Door de manier waarop ik bezig ben verdien ik om er te staan.”

Bovendien zal je geen Muguruza of Venus Williams in de eerste ronde treffen, zoals op de US Open en Wimbledon.

“Ik wou het eigenlijk niet weten. (lacht) En ergens weet ik het nog altijd niet omdat ik een speelster uit de kwalificat­ies zal ontmoeten. Wie het ook wordt, ik zal moeten proberen haar mijn spel op te leggen.” Kijk je al uit naar een nieuwe ontmoeting met de Australisc­he Gavri lova in de tweede ronde in een volgepakte Margaret Court of zelfs misschien de Rod Laver Arena? “Het zou leuk zijn, maar daar wil ik momenteel absoluut niet aan denken.”

Je zei dat je trip Down Under al geslaagd was omdat je op de foto mocht met Roger Federer. Hoe was hij tegenover jou?

“Heel gewoon eigenlijk. Hij is uiteindeli­jk ook maar een mens, hoewel hij een ongeloofli­jk palmares opgebouwd heeft. Hij heeft zoveel gewonnen, zo’n fabelachti­ge carrière gehad, maar toch blijft hij de eenvoud zelve. Hij was echt heel vriendelij­k.”

Stel je voor dat Goffin hem hier in Melbourne over tien dagen in de kwartfinal­e treft. Voor wie supporter je dan?

“Roger is een heel toffe gast, maar natuurlijk zal ik voor David zijn.”

 ?? FOTO EPAEFE ?? Elise Mertens kan vandaag voor het tweede jaar op rij het tornooi in Hobart winnen.
FOTO EPAEFE Elise Mertens kan vandaag voor het tweede jaar op rij het tornooi in Hobart winnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium