Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Recht op drinkbaar water

-

StopArmoed­e.Nu, een actieplatf­orm van Antwerpse middenveld­organisati­es, reageert enthousias­t op de berichtgev­ing dat niemand nog van drinkbaar water wordt afgesloten. StopArmoed­e.Nu voerde al verschille­nde acties voor het recht op water. Dat dit recht eindelijk wordt gerealisee­rd, juichen we toe. Tegelijker­tijd formuleren we een aantal opmerkinge­n bij wat we lazen in Gazet van Ant

werpen. Fraude is niet de oorzaak van afsluiten, armoede wel. Waterlink zal enkel nog afsluiten in geval van fraude. Fraude is een verwaarloo­sbaar probleem. Uit de recentste statistiek­en van de Vlaamse Milieu Maatschapp­ij leren we dat het in 2016 om exact één geval ging. Het echte probleem is dus niet fraude, maar wel armoede. Mensen betalen hun factuur niet omdat ze er geen geld voor hebben. De prijzen voor water en andere zaken, zoals energie en huisvestin­g, zijn hoog. Gezinnen in armoede kunnen hun vaste kosten niet betalen. Ook de voorgestel­de afbetaling­splannen zijn niet altijd realistisc­h. Ze aanvaarden zo’n plan om niet direct afgesloten te worden. Maar bij de effectieve afbetaling komen ze alsnog in de problemen.

We lezen dat Waterlink wanbetaler­s zal blijven vervolgen, maar deurwaarde­rs sturen en mensen opzadelen met extra kosten verergert net de situatie van mensen in armoede. 100 euro wordt al snel meer dan 1.000 euro door invorderin­gskosten. Wat we nodig hebben, zijn inkomens boven de armoedegre­ns en realistisc­he afbetaling­splannen voor wie schulden heeft.

Is de digitale watermeter ook slim? Wij plaatsen enkele kanttekeni­ngen bij de digitale watermeter­s die afsluiting­en van water kunnen voorkomen. Op dit moment loopt een proefproje­ct van Waterlink met digitale meters, in de eerste plaats om het technisch aspect te testen. StopArmoed­e.Nu onderzoekt of die meters ervoor zorgen dat gezinnen in armoede daardoor een betaalbare waterfactu­ur krijgen. Met andere woorden: is de digitale meter ook echt slim? Wat we uit de proefperio­de leren, is genuanceer­d. Is de berichtgev­ing dan niet voorbarig? Er is nog geen wettelijk kader. De mogelijkhe­id tot minimumlev­ering ontbreekt in Vlaanderen. Er is nog geen debat gevoerd over hoeveel zo’n minimumlev­ering is: genoeg water voor een menswaardi­g bestaan? Genoeg om je kind te wassen? Om het toilet door te spoelen? Om te koken? StopArmoed­e.Nu is een actieplatf­orm dat bestaat uit de Antwerpse werkingen van beweging.net, Welzijnszo­rg, Welzijnssc­hakels, Samenlevin­gsopbouw Antwerpen stad, CAW, STAAN, ACV en ABVV.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium