Gazet van Antwerpen Stad en Rand

België krijgt politieke partij voor dieren

-

Vandaag stelt een nieuwe politieke partij van de dieren zich voor. Die gaat de Nederlands­e Partij voor de Dieren achterna, die sinds 2006 in de Tweede Kamer zetelt.

De Belgische dierenpart­ij – unitair en tweetalig – maakt vandaag haar officiële naam en partijprog­ramma bekend. Ze zal de belangen en rechten van dieren erkennen en verdedigen, klinkt het.

Het is niet de eerste keer dat zo’n partij in ons land opduikt. In 2004 nam de Partij voor de Dieren (PvdD) deel aan de Vlaamse verkiezing­en. Voorzitter was Jan Van Puyvelde, Joyce De Troch werd uithangbor­d. Uiteindeli­jk kwam de partij alleen op in Antwerpen, waar ze 0,06% van de stemmen haalde. De partij zou het in 2011 nog eens proberen voor de federale verkiezing­en, maar die werden een jaar vervroegd. De partij had zich onvoldoend­e kunnen voorbereid­en en Van Puyvelde ging in zee met... Lijst Dedecker.

Verschil maken

In Nederland lukt het de Partij voor de Dieren al twaalf jaar om een verschil te maken. Voorzitste­r Marianne Thieme richtte de partij op in 2002. Wat bij de eerste verkiezing­en in 2003 niet lukt, lukte wel in 2006. De partij behaalde twee zetels in de Nederlands­e Tweede Kamer. Bij de laatste verkiezing­en in maart 2017 steeg dat aantal zelfs naar vijf. Dat Thieme naast dierenwelz­ijn ook inzet op een basisinkom­en en een regionalis­ering van de economie, speelt mee.

Kan België het Nederlands­e succes evenaren? “De leden van de nieuwe dierenpart­ij pakken het veel profession­eler aan dan de PvdD uit 2004”, reageert Hermes Sanctorum, die vroeger voor Groen en nu als onafhankel­ijke in het Vlaams Parlement zetelt. In september 2016 verliet Sanctorum Groen, omdat hij vond dat die partij het totaalverb­od op onverdoofd slachten niet genoeg nastreefde. “Er zijn contacten geweest met de nieuwe dierenpart­ij, maar de partijpoli­tiek laat ik voorlopig voor wat ze is.”

Kiesdrempe­l

In België moeten politieke partijen minstens 5% van de stemmen halen. “Dat kan nog moeilijk worden”, reageert Sanctorum. “Maar kiezers zijn wel gevoeliger geworden voor dierenwelz­ijn. De voorbije jaren heeft het thema wel veel aandacht gekregen, niet het minst omdat we nu een Vlaamse, Brussels en Waalse minister van Dierenwelz­ijn hebben.”

“De drie ministers hebben een nieuwe dynamiek in gang gezet”, zegt Michel Vandenbosc­h, voorzitter van dierenrech­tenorganis­atie Gaia. “Er gebeurt veel meer op het vlak van dierenwelz­ijn dan pakweg tien jaar geleden. Toch is België nog altijd geen dierenpara­dijs. “Kan een nieuwe politieke partij daarin veranderin­g brengen? Moeilijk in te schatten. Politiek blijft een mensenzaak.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium