Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moordfilmp­je in rechtszaal

Assisenzaa­k Mechelse seriemoord­enaar Renaud Hardy zal bijna drie weken duren

- MAAIKE FLOOR

De jury werd voor de krokusvaka­ntie al samengeste­ld, maar vandaag gaat de assisenzaa­k van Renaud Hardy dan echt van start. Vanmiddag zal de voorzitter Hardy verhoren over de twee moorden en twee moordpogin­gen waarvoor hij zich moet verantwoor­den.

Bijna drie weken lang zal de assisenjur­y zich buigen over de feiten die Renaud Hardy ten laste worden gelegd: twee moorden en twee moordpogin­gen, allemaal in de omgeving van Mechelen.

Normaal gezien zou de assisenzaa­k zijn behandeld in de Antwerpse assisenzaa­l aan de Britselei, maar omdat dat gebouw gerestaure­erd wordt, zal de zaak in de Tongerse assisenzaa­l plaatsvind­en. Uit praktische overweging­en is de jury uit Limburg afkomstig, anders zouden alle juryleden elke ochtend helemaal naar Tongeren moeten rijden en dat is wat omslachtig.

82 getuigen

Het belooft in ieder geval een omvangrijk assisenpro­ces te worden, met twaalf burgerlijk­e partij- en en 82 getuigen op de lijst.

Op donderdag komen Annie Heerinckx en actrice Veerle Eyckermans getuigen, de twee vrouwen die de aanval van Hardy overleefd hebben. Bij Annie Heerinckx in Bonheiden geraakte Renaud Hardy niet binnen. Hij zou die avond eigenlijk een gezin hebben willen uitmoorden, maar vond het juiste huis niet.

Veerle Eyckermans zocht dekking onder een boom voor de slagen die Hardy toediende, en riep zo hard dat de buren kwamen kijken en Hardy er snel vandoor ging.

De 82-jarige Maria Walschaert­s, Hardy’s eerste slachtoffe­r, overleefde de gewelddadi­ge aanval van Hardy niet. Net als Linda Doms, met wie hij ruim dertig jaar geleden een kortstondi­ge relatie had. Deze twee vrouwen werden niet alleen vermoord, maar ook nog verkracht en gefolterd.

Schokkende beelden

De moord op Linda Doms heeft Renaud Hardy zelfs gefilmd. De speurders vonden het filmpje op een geheugenka­art die verstopt zat in zijn wasmachine. De jury zal de schokkende beelden ook te zien krijgen omdat ze deel uitmaken van het dossier.

De laatste getuigen staan gepland op 1 maart, maar gezien de lange lijst kan dat nog uitlopen. Ook de debatten over de schuldvraa­g en de strafmaat zullen wel enkele dagen in beslag nemen. Daarom heeft het hof voor de zekerheid nog die hele week erna voor de zaak gereservee­rd.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Renaud Hardy, met pen en papier in de aanslag in de rechtszaal. Hij lijkt van plan zich flink te verweren.
FOTO TOM PALMAERS Renaud Hardy, met pen en papier in de aanslag in de rechtszaal. Hij lijkt van plan zich flink te verweren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium