Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onderzoek naar dubieuze adviezen voor islamleerk­rachten

Geloof

- JENS VANCAENEGH­EM

De Moslimexec­utieve roept een islamleraa­r op het matje omdat hij via de website van Vlerig, een vereniging van islamlerar­en, enge interpreta­ties van de islam verspreid heeft. Op het platform – intussen offline gehaald – stond onder meer dat een moslimvrou­w enkel met een andere moslim mag trouwen.

“Door het dragen van een hoofddoek word je (h)erkend als moslima. Je wordt door mannen behandeld en gewaardeer­d als mens en niet als alleen maar een ‘lekker ding’ en je wordt minder lastig gevallen als je op straat loopt.” Of ook: “Medisch onderzoek heeft uitgewezen dat het eten van varkensvle­es in elk klimaat de gezondheid schaadt.”

“Grote zorgen”

Het zijn enkele passages die tot voor kort op de website van de Vereniging van Leerkracht­en van Islamitisc­he Godsdienst (Vlerig) stonden. De Vlerig is slechts een van de organisati­es in België die islamleerk­rachten verenigt. Ze heeft vooral leden binnen de Turkse gemeenscha­p. Op het platform staat lesmateria­al over de fundamente­n van het islamitisc­he geloof.

“Sommige teksten zijn een aanfluitin­g van onze normen, waarden én wetenschap­pelijk onderzoek”, zegt Koen Daniëls, de onderwijss­pecialist van N-VA. “Als die dingen effectief in de klas ter sprake komen, dan maak ik mij daar grote zorgen over.”

Dat zulke teksten net opduiken bij de Vlerig is opmerkelij­k. De voorzitter heeft banden met de Gülenbeweg­ing, die net staat voor een open en liberale islam. Binnen de organisati­e wenste niemand officieel te reageren, maar ze distantiee­rt zich met klem van de inhoud. Eén niet zo taalvaardi­ge leraar zou de teksten elders hebben gehaald en op het platform hebben geplaatst. Daar staan ze al sinds 2015, maar pas een maand geleden zou het bestuur op de hoogte zijn gebracht. “Ze stroken niet met onze visie”, klinkt het. “We hebben de website offline gehaald.”

Niet door de beugel

Toch is het Centrum Islamonder­wijs, door de Moslimexec­utieve erkend om het moslimonde­rwijs in Vlaanderen te organisere­n, niet van plan de zaak te laten rusten. De bewuste leraar is nog steeds aan de slag en mag zich aan een inspectieb­ezoekje verwachten. Ook de cursussen van zijn leerlingen worden bekeken. Het bestuur van de Vlerig wordt in Brussel uitgenodig­d voor een gesprek. “Dit kan echt niet door de beugel”, zegt inspecteur Ahmed Azzouz. “De teksten getuigen van een enge interpreta­tie van de islam en stroken niet met ons leerplan. Moslims moeten beseffen dat sommige teksten aanstootge­vend zijn.”

Om meer controle te krijgen op wat tijdens islamlesse­n wordt gezegd, heeft de Vlaamse regering recent beslist dat de directie de lessen mag bijwonen. “Dat verhoogt de drempel om verkeerde dingen te zeggen in de les”, zegt Daniëls.

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? Enkele passages die tot voor kort op de website van de Vlerig stonden.
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O Enkele passages die tot voor kort op de website van de Vlerig stonden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium