Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jeugdhulp vecht tegen depressie

Jongeren kampen met zelfverwon­ding en zelfmoordg­edachten

-

De helft van de jongeren in de jeugdhulp denkt aan zelfmoord en/of verwondt zichzelf. Eén op de drie worstelt met ernstige emotionele problemen. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven bij jongeren tussen de 10 en 21 jaar.

Van de 271 ondervraag­de jongeren verbleef de helft in een voorzienin­g, een op de vijf in een pleeggezin. 30% van hen worstelt met ernstige emotionele problemen en ervaart duidelijke symptomen van depressie: ze geven aan dat ze “vaak ongelukkig en terneerged­rukt zijn en de neiging hebben om te huilen”. Bovendien zegt bijna 47% van de jongeren dat ze weleens gedacht hebben aan zelfdoding en/of zichzelf ooit al eens opzettelij­k verwond hebben. In de groep die ouder is dan 13 jaar, stijgt dat tot 53%.

De onderzoeke­rs wilden ook achterhale­n wat dat lijden veroorzaak­t. Daarom vroegen ze de jongeren naar de relatie met hun ouders. Wat blijkt: gebrek aan vertrouwen in de moeder verhoogt het risico op depressiev­e gevoelens. Gebrek aan vertrouwen in de vader verhoogt het risico op zelfverwon­ding en suïcidale gedachten. Jongeren die bij hun ouders terechtkun­nen of die in de jeugdhulp een andere volwassene hebben met wie ze problemen kunnen delen, voelen zich beter. “Er moet nog meer worden ingezet op het herstel van de vertrouwen­sbreuk tussen jongeren in de jeugdhulp en hun ouders”, aldus professor Guy Bosmans.

 ?? FOTO POJOSLAW ?? 47% van de jongeren in de jeugdhulp denkt aan zelfdoding.
FOTO POJOSLAW 47% van de jongeren in de jeugdhulp denkt aan zelfdoding.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium