Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Waarom kan hier niet wat in Nederland kan?”

Korea House aan skipiste promoot Olympische Winterspel­en

- ANDREAS ROTTY

SARAH BUEKENHOUD­T

Korea House ‘‘Wij wilden de federaties van winterspor­ten een kans geven om hun sport te promoten.’’

Met initiatiel­essen en info over de atleten probeert het fandorp Korea House, aan de skipiste in Wilrijk, winterspor­ten op de voorgrond te zetten. “In Nederland is de beleving veel groter, waarom kan dat hier niet?”

Sinds 9 februari kan je terecht in Korea House om de prestaties van de Belgische atleten op de Olympische Winterspel­en in PyeongChan­g op groot scherm te volgen. Tot gisteren had je er ook de kans om olympische sporten uit te proberen. Met een soort curlingbaa­n, een nagebootst­e ijspiste, een schietkraa­m voor ijshockey, een biatlonpar­cours met springkast­eel, een minisnowbo­ardsimulat­ie voor de kleinsten en een eigen olympische vlam en veel meer ontstond een dorpje tussen de pilaren onder de indoor sneeuwbaan Aspen in de Moerelei in Wilrijk. Een initiatief van Sport Vlaanderen, Sporting A en Team Belgium.

“Winterspor­tbeleving staat in België op een laag pitje”, beseft Sarah Buekenhoud­t van Korea House. “Wij wilden de federaties van winterspor­ten een kans geven om hun sport te promoten. In Nederland is het bijvoorbee­ld helemaal anders. De supporters volgen er de atleten massaal naar de spelen in Korea. Waarom zou het bij ons minder moeten zijn?”

De atleten krijgen er ook een plekje. “De meesten kennen Seppe Smits of Bart Swings wel, maar de andere Belgische atleten zijn minder gekend. We hebben infoborden over hen gemaakt en die in het restaurant van de sneeuwbaan gezet. Kinderen kunnen een quiz oplossen met vragen over de sporters, waarmee ze een uur gratis op de skipiste kunnen winnen.” De borden staan er nog tot volgende zondag, net als het groot scherm. De sportiniti­aties liepen tot gisteren.

Van een grote volkstoelo­op in Korea House kunnen we niet spreken. Zaterdagmi­ddag rond 12u waren bezoekers op een hand te tellen. “Maar in de namiddag was er steeds meer volk”, zegt Buekenhoud­t. “Dat is geleidelij­k aan gegroeid, in het begin van de krokusvaka­ntie was het redelijk rustig, maar naar het einde toe ging het wat beter.”

Wie echt van winterspor­ten houdt, zoekt in de krokusvaka­ntie wellicht andere oorden op. “Hoewel we voor sommige wedstrijde­n van Belgische atleten heel wat diehardsup­porters hadden.”

 ??  ?? FOTO JAN VAN DER PERRE
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium