Gazet van Antwerpen Stad en Rand

PYEONGCHAN­G, 925 FEBRUARI “Wij gingen nooit op vakantie, alles ging bij ons naar de kinderen”

Mama ziet vanop eerste rij hoe Jorik en Loena Hendrickx hun/haar olympische droom waarmaken

- Van onze redacteur Hans Jacobs in PyeongChan­g

H et is geen verrassing, maar wel fameus dat kunstschaa­tser Jorik Hendrickx sinds afgelopen weekend nummer veertien van de wereld is. Het is wel een mirakel dat zijn jongere zus Loena op de Spelen staat, vanaf morgennach­t. En een nog groter wonder dat hun mama van hoog in de tribunes kan toekijken.

Hoog in de Ice Arena zit Lutgart met Mickey Mouse-oortjes in de nationale driekleur en een Belgische vlag.

“Als ik zie hoe die hier allemaal schaatsen, dan heb ik wel den bibber. Zo straf.”

Dat is nergens voor nodig, haar zoon Jorik schittert als nooit tevoren. Hij wordt veertiende op de Olympische Spelen in één van de meest mondiale sporten. Mama glundert.

“Mijn eerste verre reis was dan toch niet voor niets. Ik had mijn kinderen slechts één keer in het buitenland zien schaatsen, in Nice. Gelukkig is Diane erbij, een vriendin die de wereld heeft rondgereis­d.”

Dat ze in een groezelig love motel op enkele tientallen kilometers van Gangneung– in Zuid-Korea stikt het van de rendez-vousmotels die ook dienstdoen als ‘gewoon’ hotel – verblijft, neemt ze er voor lief bij. “Mijn zoon én dochter samen op de Olympische Spelen, dat maak ik nooit meer mee. Mijn droom is uitgekomen.”

Althans, deel één van de droom.

Afgelopen weekend stond Jorik op zijn tweede en waarschijn­lijk laatste Spelen. Morgennach­t debuteert zijn 18-jarige zus Loena.

“Het is een mirakel dat Loena hier staat”, zegt Jorik.

Niet omdat ze niet goed genoeg is, dat is ze zeker wel.

“Loena heeft nog meer talent dan ik, staat al verder op haar leeftijd dan ik destijds. Maar ze wordt pas ondersteun­d sinds ze haar olympisch ticket beet had. Tot dan hebben we alles zelf moeten bekostigen. We spreken over tienduizen­den euro’s per jaar. Ik heb veel energie verspeeld om ons allebei hier op de Spelen te krijgen. Maar het moest.”

Bingo en crowdfundi­ng

Jorik is niet alleen topkunstsc­haatser, hij behartigt ook zelf de randzaken. Hoe hij aan geld komt? Met eetfestijn­en, bingoavond­en…

Jorik: “Je kunt dat grappig vinden, maar zonder de opbrengst van die eetfestijn­en was Loena nooit op de Spelen geraakt. En dan had ze nog het geluk dat ze ook kon genieten van mijn trainingsf­aciliteite­n (Jorik wordt als profatleet wel ondersteun­d door Sport Vlaanderen, red.).”

“We hebben vier kinderen, en bij ons ging altijd alles naar hen”, zegt mama erover. “Ik ben allang blij dat ze konden blijven schaat-

sen. Wij zijn nooit op vakantie geweest. Ja, een paar keer naar de Ardennen, maar dan kookte ik zelf. Ik vind het ook knap hoe Jorik nu voor zijn kleine zusje zorgt. Het zijn twee handen op één buik.” “Ik ben een beetje haar manager”, zegt Jorik. “Ik boek de vluchten en hotels, en altijd zo goedkoop mogelijk.”

En ook om mama hier te krijgen, zette hij een actie op het getouw. Crowdfundi­ng bracht de noodzakeli­jke 5.000 euro op.

Mama Lutgart: “Eerst vond ik het maar niets, zo schooien bij anderen zodat ik bij hen kon zijn. Nu ben ik iedereen die heeft geholpen superdankb­aar.”

Toen Jorik schaatste, zat Loena even zenuw- achtig te wezen als mama. Vanaf morgen is het omgekeerd en sterft Jorik duizend doden op de tribune.

“Dat is geen gedeelde stress, maar dubbele stress”, aldus Jorik.

“Hij is echt mijn grote broer”, zegt Loena erover. “Dat ik op dit niveau sta, heb ik aan Jorik te danken. Het is belangrijk dat hij bij mij is. En we trekken ons aan elkaar op.” “Tijdens de openingsce­remonie keken we eens naar elkaar”, besluit Jorik. “We voelden dat het iets speciaals was. Dat we hier toch mooi samen staan.”

Mama Lutgart Hendrickx op de tribune samen met onze redacteur

Hans Jacobs.

FOTO RR

Lutgart, mama van Jorik en Loena

Hendrickx

“Mijn zoon én dochter samen op de Olympische

Spelen, dat maak ik nooit

meer mee.”

 ??  ?? FOTO JORIK HENDRICKX EN LOENA HENDRICKX
EETFESTIJN ARENDONK 2018
FOTO JORIK HENDRICKX EN LOENA HENDRICKX EETFESTIJN ARENDONK 2018
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium