Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nog vier punten nodig voor Playoff 1”

Kortrijk in top zes: Glen De Boeck wordt vandaag of morgen beloond met driejarig contract

- FRANK BUYSE

De smartphone­s werden er meteen na de match bijgehaald om toch nog eens te checken. Zelfs bij Kortrijk zelf konden ze het nauwelijks geloven dat de club vijfde stond. Het is in elk geval de comeback van het jaar.

Drie maanden geleden bibberde Kortrijk op de vijftiende plaats, in reëel degradatie­gevaar. Dat coach Yannis Anastasiou weg moest, was al langer een publiek geheim. Alleen duurde het nog een paar weken voordat een vervanger werd gevonden, ze wisten het echt niet. En “het moet er boenk óp zijn”, liet algemeen manager Matthias Leterme weten. Het werd Glen De Boeck, zesde keuze. Het moet gezegd: het wás er

boenk op. “Is die niet wat lui?”, vroeg Joseph Allijns zich nochtans aanvankeli­jk af. De Kortrijkse voorzitter heeft zich intussen al verontschu­ldigd.

De Antwerpena­ar zei eerst bij zijn aanstellin­g iets van “er opnieuw de West-Vlaamse mentalitei­t inbrengen”. Dan zette hij een nieuwe organisati­e neer. Met een gouden ingreep: Makarenko centraal op het middenveld. Tussendoor maakte de peoplemana­ger - handleidin­g bij de hand - Teddy Chevalier zo belangrijk dat de rumoerige Fransman sinds het aantreden van De Boeck al twaalf keer scoorde in dertien matchen. En ten slotte perfection­eerde hij zijn hele verdedigin­g: nu al vijf clean sheets na elkaar. Nog indrukwekk­ender: sedert De Boeck coach is van Kortrijk, pakte de ploeg maar één veldgoal. Alle andere tegengoals kwamen uit standaardf­ases. Het zorgde voor 29 op 39, een kampioenen­gemiddelde.

En ja, er was ook wel eens wat geluk bij, veel puntengewi­n in de laatste minuten. Of zoals zaterdag: een match die geen winnaar verdiende, KVK minder scherp dan vorige weken. Maar daar was alweer die deksele Chevalier.

Allemaal goed voor de vijfde plaats dus, achter Club Brugge, Charleroi, Anderlecht en AA Gent. Lokerencoa­ch Peter Maes zei zaterdag ook duidelijk: wie daar na dertig matchen staat, verdient dat. “We hebben nog vier punten nodig”, denkt De Boeck. Hij rekent daarvoor op de twee thuismatch­en, tegen Zulte Waregem een derby - en Charleroi sinds gisteren zeker van deelname aan Play-off 1. En hij weet dat Genk, Antwerp en Standard in de onderlinge confrontat­ies nog punten gaan verliezen. De Boeck wordt vandaag of morgen beloond met een driejarig contract.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium