Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bouw het principe van anciënnite­it af

- Christof Willocx Redacteur economie brieven@gva.be

Het aantal startende ondernemer­s in de provincie Antwerpen is in de eerste drie maanden van dit jaar met 6% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het is al van 2012 geleden dat er nog eens een daling was. Er is geen reden tot paniek. Vandaag zijn er in de provincie Antwerpen en in Vlaanderen nog steeds dubbel zoveel mensen die een eigen zaak opstarten dan tien jaar geleden. Maar de daling van de ondernemer­szin is toch opmerkelij­k. Zeker nu de economie het beter doet dan ooit. Misschien ligt daar net de verklaring voor het dalende aantal starters. Wie twijfelt om met een eigen zaak te beginnen, stelt het risico van het ondernemer­schap nog even uit omdat het vandaag gemakkelij­k is om een job te vinden die een zeker inkomen garandeert. Daar is niets mis mee. De Vlaming is nu eenmaal conservati­ef en lijkt niet meteen geneigd om risico’s te nemen. Aan het regeringsb­eleid zal het niet liggen. De federale regering heeft de loonkosten voor startende bedrijfjes bijvoorbee­ld al fors verlaagd. Maar het wordt een groter probleem als de conservati­eve instelling van de Vlaming een gevolg is van een slecht regeringsb­eleid. Dat is niet zo voor de startende ondernemer­s, maar wel voor werknemers die van job willen veranderen. Volgens een onderzoek van Securex, een specialist in personeels­zaken, verandert slechts 6% van de Belgen vrijwillig van job. Bij de vijftigplu­ssers is het zelfs maar 2%.

Dat komt door het principe van de anciënnite­it. Wie al dertig jaar voor een bedrijf werkt, verdient door het anciënnite­itsprincip­e veel meer dan wie vijf jaar voor hetzelfde bedrijf werkt. Daardoor zijn oudere werknemers veel te duur in verhouding tot wat ze waard zijn en schrikt het veel ouderen af om van job te veranderen. Het principe van anciënnite­it zorgt er ook voor dat oudere mensen, die de afbetaling van hun woning en het stichten van een gezin meestal al grotendeel­s achter de rug hebben, veel meer verdienen dan jongeren die nog aan die dure zaken moeten beginnen.

De regering moet dus eindelijk werk maken van een beperking van die anciënnite­it. Laat het loon bijvoorbee­ld automatisc­h stijgen in de eerste tien jaar dat iemand in dienst is, maar top het dan af. Of je nu twintig of tien jaar dezelfde job doet, maakt voor de ervaring in principe niet zo veel meer uit. Hopelijk beseffen ook de vakbonden dat het huidige systeem te veel mensen ertoe aanzet om vast te roesten in hun huidige job, en een hinderpaal is om profession­ele dromen waar te maken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium