Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Skaten en schaatsen in Park Groot Schijn

Aanleg centrale plein begonnen, district wil sport, natuur en vereniging­sleven voldoende plaats geven

- JAN STASSIJNS

In Park Groot Schijn in Deurne zijn de werken begonnen aan het nieuwe centrale plein. Dat bestaat uit twee grote delen: een verhard deel met een avontuurli­jk skatepark en een verdiept grasveld dat in de winter omgevormd kan worden tot een natuurlijk­e schaatsbaa­n.

de opening van de nieuwe sportkamer, is de aanleg van het centrale plein het volgende hoofdstuk in de ontwikkeli­ng van Park Groot Schijn in Deurne. Dat plein wordt een groene plek, bestaande uit twee delen. Het verharde deel moet een ontmoeting­splaats worden voor alle gebruikers van het park. Er wordt ook een nieuw skatepark ge- bouwd. “Samen met onze jeugddiens­t hebben we verschille­nde inspraakmo­menten georganise­erd om zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de wensen van de jongeren”, zegt Elke Brydenbach (N-VA), schepen van Sport in Deurne. “We zijn dan ook blij dat dit project in zijn finale fase zit en dat onze skaters, BMX’ers en steppers binnenkort een uitdagende plek hebben om zich uit te leven.”

Ambitieus masterplan

Naast het verharde deel komt een grasveld dat lager gelegen is en omringd wordt door een verhoogde rand die aansluit op het omliggende plein met een trap en een helling. De randen kunnen gebruikt worden om op te zitten of te spelen, en het grasveld kan in de winter omgevormd worden tot een natuurlijk­e ijspiste. Het wordt zo de tweede natuurlijk­e schaatsbaa­n in het district, na het Arenaplein. Het basketbalv­eldje daar is zodanig aangelegd dat er bij vriestempe­raturen op ge- schaatst kan worden. Afgelopen winter kon dat voor het eerst, tot groot jolijt van de kinderen uit de buurt.

Het plein wordt het hart van het hele park, waar alle grote wandelen fietspaden – de zogenaamde groene voegen – op uitkomen. Die groene voegen geven niet enkel toegang tot het park, maar ook tot de verschille­nde ‘kamers’, zoals de sport- en jeugdkamer. Het hoofdpad, dat zeven meter breed is, ligt in het verlengde van de centrale dreef in het Rivierenho­f en maakt een oost-westverbin­ding doorheen het park. Het hoofdpad is vandaag al aangelegd tot aan de plek waar het centrale plein komt. Met de aanleg van dat plein wordt een verNa binding gemaakt met de ingang aan de kant van de Autolei. Ook de paden en natuur aan de ingang, op de hoek van de August van de Wielelei met de Kleine Steenweg, en de paden richting het speelbos worden in deze fase mee aangelegd. Zo wordt het volledige park toegankeli­jk. “We zijn opnieuw een stap dichter bij de realisatie van ons ambitieus masterplan Park Groot Schijn”, zegt schepen van Sport en Publiek Domein Ludo Van Campenhout (N-VA). “Dat plan maakt van het huidige lappendeke­n van vereniging­en en natuur een leesbaar geheel, waar recreatie, sport, natuur en vereniging­sleven elk hun plaats hebben.”

Elke Brydenbach Districtss­chepen van Sport (N-VA) “Onze skaters, BMX’ers en steppers hebben binnenkort een plek om zich uit te leven.”

 ?? FOTO'S RR ?? In de winter wordt het grasveld omgevormd tot een natuurlijk­e schaatsbaa­n.
FOTO'S RR In de winter wordt het grasveld omgevormd tot een natuurlijk­e schaatsbaa­n.
 ??  ?? Bij goed weer kunnen bezoekers rond het grasveld genieten van de zon.
Bij goed weer kunnen bezoekers rond het grasveld genieten van de zon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium