Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We willen tonen dat barbecueën meer is dan vlees bakken en wortels raspen”

Aan de schenen in nieuw Vier-programma

- JOHAN VAN BAELEN Grillmaste­rs, vanavond om 20.35u op Vier

Seppe Nobels

Chef Graanmarkt 13

“Mangalicav­arkens gaan opzoeken in De Haan, oesters plukken in Zeeland: we hebben ambachtsli­eden, kwekers en boeren bij het programma betrokken.”

Juist daarom zijn we met de kandidaat-grillmaste­rs naar zo veel mogelijk verschille­nde locaties gegaan”, pikt Peter weer in. “Mangalicav­arkens of wolvarkens gaan opzoeken in De Haan, oesters plukken in Zeeland: we hebben ambachtsli­eden, kwekers en boeren bij het programma betrokken. Een dag later lieten we de kandidaten creatief zijn met dat product.”

“Zoals met het Mangalicav­arken”, zegt Seppe. “Ik vond het sterk dat een duo zich herinnerde dat de varkens onder meer gevoed werden met rogge. Het duo ging die rogge vervolgens gebruiken om het vlees mee te roken. Dat is origineel.”

“Maar er is meer dan alleen vlees en voedsel”, springt Peter op zijn stokpaardj­e van de vuurbeheer­sing. “Daar is een groot gebrek aan”, stelt hij. “Ik spendeer even- veel tijd aan mijn houtskool als aan het vlees dat ik erop bak. Als je te snel op rokerige houtskool bakt, krijgt het vlees een bittere smaak. Te laat kan ook niet en met vlammen al helemaal niet.”

Er zijn nog zaken waar de barbecuech­ef van gruwt. “Marinades bijvoorbee­ld. Er is zoveel meer te bereiken met kruiden of een infuus van marinade in het vlees. Seppe Nobels heeft ook zo enkele

don’ts: “Niet alles moet gegrild zijn. Op de barbecue heb je ook bereidinge­n in zoutkorst, in papillot (in

een pakketje, red.) of simpelweg stoven tussen de kolen. Overdrijf ook niet met marinades, op de duur gaat alles hetzelfde smaken. Ik heb ook iets tegen gemengde schotels. Liever één schoon stuk vlees van topkwalite­it.”

De zoektocht van Vier naar het beste grillduo van Vlaanderen begint vanavond met een auditieafl­evering. Daarin bereiden dertig duo’s – uw krant kon er al enkele spreken (zie kader) – hun beste gerecht. Chefs Peter en Seppe proeven, beoordelen en kiezen tien duo’s. Die beginnen vanaf de volgende aflevering in een afvallings­race die leidt naar de beste twee grillmaste­rs van Vlaanderen.

 ?? FOTO VIER ?? Peter en Seppe beoordelen de kookkunste­n van de kandidaten.
FOTO VIER Peter en Seppe beoordelen de kookkunste­n van de kandidaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium