Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geloof verricht wonderen”

Nederlands­e hedendaags­e kunstenaar Rob Scholte stelt tentoon in Onze-Lieve-Vrouwekath­edraal

-

De Nederlands­e kunstenaar Rob Scholte stelt vanaf vandaag tentoon in de sacristie van de OnzeLieve-Vrouwekath­edraal in Antwerpen onder de noemer Bemoedigin­g. Na Jan Fabre is hij de tweede hedendaags­e kunstenaar die zijn werk in de kerk toont.

“Is dat zo?”, reageert Scholte verrast. “Ik ben vereerd. Jan Fabre en ik hebben een lange relatie, al sinds begin de jaren 80. We hebben samen tentoonste­llingen georganise­erd en hij heeft zelfs het stuk Lichaampje, Lichaampje

aan de Wand aan me gewijd. Zijn werk dat hier nog steeds hangt met een kruis op een vinger - definieert voor mij ook de huidige staat van het christendo­m.”

Bemoedigin­g bestaat uit vijf minutieus geschilder­de panelen met jugendstil omkadering die dezelfde tekst omvatten. Ze doen denken aan het soort decoratiev­e tegels met een filosofisc­h getint gezegde die u mogelijk al eens bij uw grootouder­s heeft zien hangen.

“Dat was het idee. Geloof verricht wonderen, ook als je niet gelovig bent. En de combinatie van goud, oker, blauw en roze is merkwaardi­g, maar werkt goed.”

Scholte vindt het jammer dat spreuken zoals ‘eigen haard is goud waard’ uit de meeste huiskamers zijn verdwenen. “Dat geldt ook voor die borduurwer­kjes met spreuken die je destijds overal zag hangen. Zonde dat een Nederlands­e en Vlaamse traditie zomaar wordt afgedankt. Met deze tentoonste­lling wil ik dat in ere herstellen.”

Scholte kan worden omschreven als een postmodern­ist, die vooral sterk is in het hergebruik­en van beelden en teksten. In dat verband kreeg hij geregeld een proces aan zijn broek wegens plagiaat. “Maar er bestaat ook zoiets als parodie. Ik zit gewoon in een historisch­e lijn en hou van stijlloosh­eid.”

In 2013 opende hij zijn eigen museum in het voormalige postkantoo­r van Den Helder, maar het ziet er naar uit dat hij weldra zal moeten verkassen. “In principe moet ik vandaag het gebouw opleveren, maar dat gaat niet gebeuren. Den Helder zou er blij mee moeten zijn want we maken er echt een verschil.”

“Ik weet wat er gebeurd is”

Anno 1994 kwam Rob Scholte internatio­naal in het nieuws toen er een explosief onder zijn wagen ontplofte. Zijn zwangere vriendin - die ook in de auto zat - kreeg een miskraam en hijzelf verloor beide benen, waardoor hij in een rolstoel belandde. De dader werd nooit gevat, al waren er heel wat theorieën, gaande van een misverstan­d (een advocaat die in de buurt woonde had een gelijkaard­ige BMW) over een afrekening in het drugsmilie­u tot een heel boze collega-kunstenaar.

Scholte kent naar eigen zeggen de verantwoor­delijken. “Ik weet wat er gebeurd is en wie het ge- daan heeft. Ik ben heel zeker dat de aanslag op mezelf gericht was, en niet op die advocaat met zijn BMW.”

Hij is er ook zeker van dat ze hem niet dood wilden. “Ze wilden me verminken en me vernederen. Dit is een grotere straf dan gewoon sterven. Maar zonder de aanslag had ik nooit de werken kunnen maken die nu in de kathedraal hangen. Het heeft me sterker gemaakt. Ik ben ruimer beginnen denken en heb cynisme afgezworen. Verder heb ik mezelf ook een tijd teruggetro­kken omdat ik besefte dat ik geen bevestigin­g van mijn bestaan nodig had, ook niet in de media. Zo heb ik rustig met mijn nieuwe vrouw de kinderen kunnen opvoeden. En met die rust ben ik heel blij.”

 ?? FOTO'S ?? Rob Scholte verloor zijn benen tijdens een aanslag. “Het heeft mij sterker gemaakt.”
FOTO'S Rob Scholte verloor zijn benen tijdens een aanslag. “Het heeft mij sterker gemaakt.”
 ?? PATRICK DE ROO ??
PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium