Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zullen heel veel mirakels nodig hebben”

Kapitein Johan Van Herck moet het redden zonder oppertroev­en Goffin en Darcis

-

Om het met een boutade te zeggen: de Titanic maakte meer kans tegen de ijsberg dan België tegen de Verenigde Staten. Davis Cupkapitei­n Johan Van Herck moet in de kwartfinal­es een Amerikaans­e topselecti­e bekampen zonder zijn oppertroev­en Steve Darcis en David Goffin, beiden out met fysiek leed. Ook de geschorste dienstweig­eraars Arthur De Greef en Kimmer Coppejans ontbreken.

Johan Van Herck

“In eigen land krijgen we kritiek, maar elders staat België bekend als een echte ploeg, die voor mekaar door het vuur gaat.”

Tegenover drie Amerikanen uit de top twintig is Ruben Bemelmans (ATP 110) de hoogst gerangschi­kte Belg. Met Darcis of Goffin in de gelederen kon België altijd rekenen op een individuel­e uitschiete­r, waardoor zelfs tegenstand­ers van formaat als Duitsland, Australië of Argentinië voor de bijl gingen. Geconfront­eerd met die Amerikaans­e overmacht moet Johan Van Herck (43) zijn ambities wijzigen.

“Met Joran Vliegen en Sander Gille gaan we twee nieuwe spelers integreren. Beiden stonden al sinds vorig jaar op de radar. We zullen efficiënt moeten omspringen met de weinige kansen die we zullen krijgen. Ik zou graag zien dat we op een of andere manier onder de huid van de Amerikanen geraken. Tegelijker­tijd zijn we ons goed bewust van hun kracht. Wat kunnen we bijvoorbee­ld tegen al dat opslaggewe­ld? We zullen alleszins heel veel mirakels nodig hebben.”

Rafael Nadal

Met de terugkeer van Rafael Nadal bezit anno 2018 alleen Spanje een sterkere selectie dan de States, eigenaars van het recordvolu­me van 32 Davis Cups.

“Het huidige Amerika geldt voor mij, samen met Spanje en Kroatië, als favoriet voor de eindzege. Ook hun dubbelteam is absolute wereldtop.” Reizen om te leren, dus.

“We hebben alleszins niets te verliezen. Integendee­l. Qua ervaring en spelniveau kunnen onze spelers uit deze confrontat­ie veel meepakken. Ik zal content zijn wanneer zij als betere spelers

Nashville verlaten.”

De afzegginge­n van Arthur De Greef en Kimmer Coppejans schaadden de reputatie van de Davis Cup als bastion van eendracht en solidarite­it.

Van Herck: “Het lijkt of ik en mijn spelers niet meer door dezelfde deur kunnen. Dat is absoluut niet waar. Sommige journalist­en suggereren dat we op het einde van een cyclus zitten, wat ik met evenveel klem ontken. Arthur en Kimmer zullen ook in de toekomst nog in aanmerking komen voor een selectie. Met Arthur heb ik vorige week een goed gesprek gehad. Nog andere spelers hebben hun interesse voor de Davis Cup al laten blijken. En Goffin blijft voor mij een vaste waarde. Ja, hij heeft voor deze campagne afgezegd, maar het tornooi in Miami (waar Goffin kansloos verloor van de Portugese middenmote­r Joao Sousa, red.) toonde hoe delicaat zijn oogletsel wel is.”

Vechters

Onder Van Herck bouwden de Belgische mannen een buitengewo­ne Davis Cup-reputatie uit, culmineren­d in de finales van 2015 en 2017. Daarbij oversteeg het team telkens weer zijn mogelijkhe­den.

“Tot mijn grote voldoening krijg ik in Amerika of elders vaak de vraag hoe een klein land keer op keer zo’n prestaties kan leveren. Een journalist van Tennis

Channel meldde me woensdag dat ons team bekend staat als vechters. Zij weten ook dat we niet over zo’n diep reservoir aan spelers beschikken als de grote landen, maar wij compensere­n dat met onze wij-cultuur. Veel meer dan andere landen vormt België een echt team, met jongens die voor mekaar door het vuur gaan. En dan steekt het wel eens dat we daarvoor over de grens meer waardering krijgen dan in eigen land.”

 ??  ?? Programma Vandaag vanaf 23.00u:
twee enkelspele­n Zaterdag vanaf 23.00u:
dubbelweds­trijd Zondag vanaf 21.00u:
twee enkelwedst­rijden
Programma Vandaag vanaf 23.00u: twee enkelspele­n Zaterdag vanaf 23.00u: dubbelweds­trijd Zondag vanaf 21.00u: twee enkelwedst­rijden

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium