Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ben Crabbé krijgt hem niet buiten

Nederlande­r blijft winnen ondanks vragen over België

-

Hij weet niet wat Batibouw is, heeft nog nooit van Sven De Ridder gehoord, kent de Brantano niet en kan de Marie-Louise van Bart Kaëll niet meezingen. Toch houdt dat Jan van Soeren (23) uit het Nederlands­e Groningen niet tegen om de ene Vlaming na de andere naar huis te spelen in Blokken. “We krijgen hem niet buiten”, zei Blokkenpre­sentator Ben Crabbé gisteravon­d over kandidaat Jan van Soeren, die zijn vierde aflevering had gewonnen. Niemand had verwacht dat “meester Jan” uit het hoge Nederlands­e noorden het een hele week zou volhouden. Want op de Belgisch getinte vragen moest hij zo goed als elke keer het antwoord schuldig blijven. Welke Belgische keten van schoenenwi­nkels de slogan “En de wereld ligt aan je voeten” hanteert? Geen idee. De serie Safety First? Nooit van gehoord. Sven De Ridder of Kamal Kharmach: onbekend. Het woord debardeur? Gebruiken ze in Nederland niet.

De Jeugd van Tegenwoord­ig

Zwakke tegenstand­ers? Daar lag het niet aan. Ben Crabbé moest maandag zelfs een extra vraag uit zijn mouw schudden, omdat Jan net als zijn tegenstand­er op 610 punten was geëindigd. Ondanks zijn territoria­le handicap is Jan gewoon een goeie kwisser. Hij is niet vies van een pubquiz, een quiz op café. Meestal speelt hij met zijn ploeg IHD, Iuventa Horum Dierum, Latijn voor De Jeugd van Tegenwoord­ig. Hij hangt ook wel eens rond op Sporcle, de grootste website voor kwissers ter wereld. En hij geeft natuurlijk ook les aan 4- tot 12-jarigen. Al is Jan nu wel weer aan het studeren. “Ik moet nog mijn scriptie doen en een aantal vakken. Ik kan nu al zeggen dat ik meer energie krijg van het lesgeven dan van het volgen van colleges”, zegt hij al lachend.

Eén aflevering overleven: dat was het doel. Nu zit hij al aan vijf. “Vanuit Groningen is het bijna 400 kilometer rijden, die rit wil je natuurlijk niet voor niks doen. De eerste dag hebben we meteen drie aflevering­en opgenomen, maar toen moest ik dus wel een hotel zoeken. Met mijn broer en zijn vriend, want die kwamen supportere­n. Goed dat zij er bij waren, want ik had maar drie sets kleding mee om af te wisselen. Zij hebben ongeveer dezelfde maat, dus kon ik bij hen terecht.”

Populair in Nederland

Dat de vragen over Belgische onderwerpe­n hem niet lagen, ontkent hij niet. “Ik had me beter kunnen voorbereid­en door wat meer naar Eén en Canvas te kijken. Gelukkig had ik minder moeite met de andere vragen. Anders had ik het nooit zo lang kunnen volhouden, natuurlijk. Ik krijg ook heel veel reacties via Facebook en Twitter. Ook van Vlamingen. Iemand tweette zelfs: nooit gedacht dat ik nog voor een Hollander zou supportere­n, go Jan. Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Misschien vinden mensen me wel oké omdat ik nogal nuchter ben, dat is typisch voor Groningen. Blokken is in Nederland best populair. Ik woon in een studentenh­uis en halfzeven is een ideaal moment om met een bord op de schoot op de bank te gaan zitten en te kijken.” (tdl)

Blokken, Eén, 18.30u

 ?? FOTO VRT ?? Jan van Soeren: “Ik had me beter kunnen voorbereid­en door wat meer naar Eén en Canvas te kijken. Gelukkig had ik minder moeite met de andere vragen.”
FOTO VRT Jan van Soeren: “Ik had me beter kunnen voorbereid­en door wat meer naar Eén en Canvas te kijken. Gelukkig had ik minder moeite met de andere vragen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium