Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Praag verbiedt fietsen in historisch centrum

Omstreden beslissing stuit op veel verzet in Tsjechisch­e hoofdstad

- De burgemeest­er van Praag, de hoofdstad van Tsjechië, heeft een omstreden beslissing genomen om de voetganger­s en toeristen in het centrum van zijn stad te beschermen. Fietsers worden er binnenkort tussen 10u en 17u verbannen. REBECCA VAN REMOORTERE De sk

In de voetganger­szones in verscheide­ne delen van het stadscentr­um van Praag worden op drukke momenten geen fietsers meer toegelaten als het van de burgemeest­er afhangt. In diezelfde ‘voetganger­szones’ hebben zo’n duizend wagens overigens wél toelating om het gebied te betreden. Het gaat over 23 straten en pleinen in het oude stadscentr­um.

“We zijn niet tegen fietsers, maar het probleem is een gebrek aan ruimte”, klinkt het bij burgemeest­er Oldrich Lomecky in The Guardian. “In een voetganger­szone moeten de voetganger­s voorrang krijgen, niet de fietsers. Elke dag zien we conflicten tussen voetganger­s en fietsers, dat is de kern van het probleem.”

Die beslissing van het stadsbestu­ur stuit op veel verzet van fietsveren­igingen. Zo zegt Vratislav Filler van de fietsveren­iging Auto*Mat dat de ban nergens op slaat omdat het aantal incidenten tussen fietsers en voetganger­s helemaal niet zo hoog ligt. “Uit politiedoc­umenten blijkt dat de laatste tien jaar 21 voetganger­s betrokken waren bij een ongeluk met een wagen. In diezelfde tijdspanne werden er maar drie ongelukken met voetganger­s en fietsers geregistre­erd”, zegt Filler.

Levensgeva­arlijk

Volgens hem worden fietsers nu gedwongen om hun route aan te Overdag met de fiets door het centrum van Praag, zoals deze toeristen aan de Praagse burcht: binnenkort is het verboden.

Koen Kennis

Antwerps schepen van Mobiliteit (N-VA)

“We willen het in Antwerpen via dynamische borden ontraden om over de Meir te fietsen als die zwart ziet van het volk.”

passen langs gevaarlijk­e straten met veel autoverkee­r, bussen en trams. Praag is een stad met een erg hoog aantal wagens per persoon en ze scoort heel laag op het aantal fietsers. In de Tsjechisch­e hoofdstad gebeurt slechts 1% van de verplaatsi­ngen met de fiets. Ter vergelijki­ng:

in de Deense hoofdstad Kopenhagen ligt dat percentage op ongeveer 40%.

Ook lokale besturen van de Praagse districten liggen dwars. “Deze beslissing zal de verbinding naar het centrum van Praag afsnijden van de rest van de fietsinfra­structuur in de stad. Als het bestuur meer plaats wil creëren voor de voetganger­s, zou het beter de grote terrassen van restaurant­s op het voetpad verbieden”, zegt Jan Cizinsky, de burgemeest­er van Praag 7, een van de districten.

Segways al eerder verbannen

In 2016 werd al een verbod ingevoerd op segways in het historisch­e centrum. Door die ban steeg de popularite­it van elektrisch­e fietsen, die op hun beurt geviseerd werden door het stadsbestu­ur. Maar voor de lokale politie zou het te moeilijk zijn om vlug het verschil te zien tussen een gewone en een elektrisch­e fiets.

De ban op fietsers in het oude centrum van Praag zou ingaan op 1 mei, maar de stad heeft ondertusse­n al een vijftigtal klachten gekregen over het fietsverbo­d vanuit Praag 1, een district van de stad. Die klachten worden nu eerst bekeken. In Antwerpen gaat een soortgelij­k idee op voor de Meir, al gaat het voorlopig niet over een totaalverb­od. “Het idee is nu om in de toekomst, als de Meir zwart ziet van het volk, de fietsers te vragen om deze winkelas te mijden. Via dynamische borden worden ze dan verwezen naar alternatie­ve routes. In eerste instantie willen we het alleen ontraden”, klinkt het daarover bij schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). Op de plaats van de voormalige Bancroft Bank Building, die in

2015 werd gesloopt, komt een nieuwe wolkenkrab­ber met kantoorrui­mtes. Dat is vlak bij de beroemde Empire State Building. De toren moet een nieuwe manier van werken promoten en brengt de werknemers fysiek samen. Gemeenscha­ppelijke werkruimte­s en diverse fitnessmog­elijkheden moeten er het welzijn van de werknemers bevorderen.

Het gebouw krijgt het zogenaamde LEED-duurzaamhe­idslabel. De oppervlakt­e is goed voor zo’n

1.250 vierkante meter. Rondom de toren is er plaats voor groen. De architecte­n laten niet alleen ruimte voor een tuin op grondnivea­u, ze focussen zich ook op kleine tuinen aan de terrassen van het gebouw. Elke verdieping krijgt zo een uitstekend platform waarop ruimte is voor een terras en een kleine tuin. Er komen ook nog planten tussen de platformen langs verticale pilaren. De wolkenkrab­ber werd ontworpen door BIG, een groep architecte­n en ontwerpers uit Kopenhagen en New York. Deze week stelden de architecte­n de plannen voor het gebouw voor.

De nieuwe toren wordt zo’n 215 meter hoog en zal de skyline van de stad zeker kleuren, maar in vergelijki­ng met de hoogste gebouwen in de Big Apple is die hoogte niet zó spectacula­ir. Het hoogste gebouw is het One World Trade Center met 541 meter, daarna volgt Park Avenue met

426 meter en de Empire State Building met 381 meter.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium