Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Weer record

Warmste 8 april in meer dan 100 jaar Heter in de Kempen dan in Torremolin­os Ook vandaag aangename temperatuu­r

- KRISTOF BOHEZ

Van een heerlijk warm weekend gesproken: het was twintig jaar geleden dat de eerste warme dag zo vroeg op het jaar viel en meer dan honderd jaar dat 8 april zo warm was. En ook vandaag wordt het nog warmer in Antwerpen dan in Madrid. Is de zomer dan al begonnen nog voor het goed en wel lente was? “Was het maar zo simpel”, tempert weerman Frank Deboosere.

Vele markten in de provincie Antwerpen leken op grote picknickpl­aatsen en aan zee kon je in korte broek rondlopen zonder er gek uit te zien. Overal was het zoeken naar een vrije stoel op een terras. Zowel zaterdag als zondag was het een ‘warme dag’, zoals weermannen de dagen aanduiden waarop het kwik 20 graden of meer haalt.

Gemiddeld valt die eerste warme dag in ons land op 21 april. Dit jaar dus twee weken eerder en voor het eerst sinds 1998 zó vroeg op het jaar. Zondag was er zelfs een record sinds het begin van de metingen in 1901: in Ukkel werd met 24,3 graden de allerwarms­te 8 april gemeten, goed anderhalve graad warmer dan het vorige record uit 1969.

Aprilse grillen

Wie in het weekend even zijn zonnebril afzette en naar de weerkaart van Europa keek, zag nóg iets ongewoons. In de Kempen steeg de temperatuu­r naar 22 graden, terwijl het kwik in populaire vakantiebe­stemmingen als Spanje en Portugal niet boven de 15 graden ging. Ook vandaag is het warmer in eigen land dan op veel plaatsen waar Vlamingen hun paasvakant­ie doorbrenge­n.

“Het gebeurt niet zo vaak dat het in pakweg Heist-op-den-Berg warmer is dan in Torremolin­os, maar elk jaar wel een keer”, zegt Frank Deboosere. “Dat komt omdat er al een hele tijd een wolkenband ten westen van België hangt, op een paar tientallen kilometer hoogte. Die wolken willen onze richting uit, maar worden tegengehou­den door een hogedrukge­bied in OostEuropa. In de tweede week van de paasvakant­ie dringen die wolken verder door, met een beetje regen tot gevolg, maar de temperatur­en blijven zacht.”

En zeggen dat het eind maart nog vroor en er onheilsber­ichten waren over vogels waarvan het nest kapot zou gaan door het weer. In drie weken is er een temperatuu­rverschil van twintig graden, al is dat volgens Deboosere géén reden om de zomer al te zien voor de lente voorbij is. “Zo simpel is het helaas niet. Een terugval in mei kan nog. De zomer kan zelfs nog in het water vallen. Dit kun je zien in het spreekwoor­d April doet met z’n gril

wat hij wil.”

Of zoals één zwaluw de lente niet maakt: duizenden kustbezoek­ers maken de zomer niet.

Frank Deboosere

Weerman

“Een terugval in mei kan nog. De zomer kan zelfs nog in het water vallen. Dit kun je zien in het spreekwoor­d ‘April doet met z’n gril wat hij wil’.”

 ?? FOTO SIMON MOUTON ?? Het strand in Blankenber­ge.
FOTO SIMON MOUTON Het strand in Blankenber­ge.
 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Lilse Bergen.
FOTO MIA UYDENS Lilse Bergen.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Kruidtuin in Mechelen.
FOTO JORIS HERREGODS Kruidtuin in Mechelen.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Grote Markt in Antwerpen.
FOTO PATRICK DE ROO Grote Markt in Antwerpen.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Park SpoorNoord in Antwerpen.
FOTO PATRICK DE ROO Park SpoorNoord in Antwerpen.
 ?? FOTO FILIP DE SMET ??
FOTO FILIP DE SMET

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium