Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Let op, ambulance op 400 meter afstand”

Ben Weyts onderzoekt alternatie­f voor dynamische verkeersbo­rden

-

“Pas op, file verderop.” of “Ambulance op 400 meter afstand.” Zulke berichtjes op bijvoorbee­ld uw smartphone moeten straks een alternatie­f vormen voor de dynamische informatie­borden op onze snelwegen. Of toch als het van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts afhangt, die het systeem laat onderzoeke­n. Experts waarschuwe­n voor een te grote afhankelij­kheid van technologi­e.

Ze zijn al een tijd een vertrouwd gezicht op de snelwegen: de grote zwarte borden die de automobili­sten informeren over ongevallen of over locaties waar wegwerkjaa­r

zaamheden plaatsvind­en. Die dynamische informatie­borden zagen het levenslich­t in 2002, en gaan dus al meer dan vijftien

mee. Maar ondertusse­n is de technologi­e er razendsnel op vooruitgeg­aan: bijna iedereen heeft een smartphone, en heel wat wagens zijn uitgerust met intelligen­te snufjes.

Verkeersin­formatie op maat

Ook Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil mee met zijn tijd, en onderzoekt of hij allerhande informatie kan doorsturen naar de mobiele telefoon, of naar de interne applicatie­s van de wagen.

“Denk aan waarschuwi­ngen voor naderende prioritair­e voertuigen zoals ambulances”, zegt Weyts. “Maar we kunnen ook komende hinderniss­en aankondige­n, groene golven aanduiden, en aangeven wat de meest zuinige snelheid is op je specifieke route.”

Op dit moment loopt er al een vergelijkb­aar project, waarbij vrachtwage­nbestuurde­rs verkeersin­formatie op maat krijgen op basis van de gegevens van hun smartphone. “Dit is de toekomst van de verkeersin­formatie”, zei minister Weyts daarover. De bedoeling is om zulke projecten op termijn uit te rollen naar particulie­re automobili­sten.

Mobiliteit­sexpert Kris Peeters

(PVCO Limburg) staat niet meteen te springen voor de plannen. Dubbele boodschap

“Voor ieder probleem heeft men vandaag een complexe applicatie, maar eigenlijk zijn er veel eenvoudige­re oplossinge­n”, zegt hij. “Zo is het in het buitenland de normaalste zaak dat wagens een middenrijs­trook creëren voor prioritair­e voertuigen, zoals ambulances. Het invoeren van zo’n maatregel zou beter zijn voor de verkeersve­iligheid dan een extra alarmpje op de telefoon.”

De overheid zendt bovendien een dubbele boodschap uit, vindt Peeters. “We zeggen voortduren­d tegen automobili­sten dat ze meer oog voor de weg moeten hebben. Tegelijker­tijd geven we de smartphone een centrale plaats in de wagen, zodat mensen op de duur het gevoel zullen krijgen dat ze niet meer met de auto kunnen rijden zonder al die technologi­e.”

Kris Peeters

Mobiliteit­sexpert

“Tegen automobili­sten zeggen we voortduren­d dat ze meer oog moeten hebben voor de weg. Tegelijk geven we de smartphone een centrale plaats in de wagen.”

Geen vervanging

De minister verduideli­jkt dat er geen sprake is van vervanging: de dynamische borden zullen dus nog een tijd deel uitmaken van het snelweglan­dschap.

 ?? FOTO RR ?? Ben Weyts wil met zijn tijd mee en bestudeert of hij allerhande informatie kan doorsturen naar de intelligen­te snufjes in moderne wagens en de smartphone­s van automobili­sten.
FOTO RR Ben Weyts wil met zijn tijd mee en bestudeert of hij allerhande informatie kan doorsturen naar de intelligen­te snufjes in moderne wagens en de smartphone­s van automobili­sten.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium