Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Weinig kans op slagen”

Heeft de regeling van Robert Van Sande kans op slagen en is ze wel wettelijk? Volgens financieel analist Pascal Paepen zijn ook diverse andere opties mogelijk.

- (bvdl)

Overbruggi­ngskrediet: “De man kan bij de bank een overbruggi­ngskrediet aanvragen in afwachting van de verkoop van eigendomme­n. Dat is niet ongebruike­lijk”, zegt Paepen.

Crowdfundi­ng: “Een systeem van crowdfundi­ng is mogelijk, maar dat wordt meestal geassociee­rd met een vorm van liefdadigh­eid of met bedrijven die investeerd­ers zoeken. Ik vrees dat zijn voorstel om via crowdfundi­ng 2% interest te garanderen maar weinig kans op slagen

heeft.”

Gespeciali­seerde

websites: “Vooral in het buitenland bestaan er

websites die partijen die geld nodig hebben in contact brengen met partijen die geld ontlenen. Dan spreken we wel over rentevoete­n van 10% tot 15%.”

Tussenpers­oon uitschakel­en: “Net zoals bij Airbnb (verhuur van privé-accommodat­ie, red.) bestaat er bij bankzaken een tendens om de tussenpers­oon uit te schakelen. Geen goede evolutie, vindt Paepen. “De bank is nog altijd het best geplaatst om alle risico’s in te schatten.”

Wetgeving: Febelfin, de federatie van de bankensect­or, reageert afwijzend. “Sinds enkele maanden bestaat er een wetgeving voor crowdfundi­ng. Die moet altijd verlopen via een erkend platform”, zegt Rodolphe De Pierpont van Febelfin. “Ook bij publieke instelling­en zoals het OCMW zou de man terechtkun­nen.”

Geen compromis: Robert Van Sande is vastberade­n: hij wil zijn zelf uitgedokte­rde systeem uitvoeren. “Ik begin ook niet meer met een overbruggi­ngskrediet”, zegt hij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium