Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vader en zoon, allebei gebeten door cross

Zevende editie van Grenscross

- MARGO TILBORGHS

Wie van auto’s en spektakel houdt, kon dit weekend terecht op Grenscross in Essen. De zevende editie alweer van dit internatio­naal autosporte­venement waar zelfs de allerklein­sten het tegen elkaar mogen opnemen op het crossparco­urs.

De terreinen van Sany Logistics aan Over d’Aa waren ook dit jaar weer de place to be voor autocrossl­ief hebbers. Wie wou deelnemen moest er snel bij zijn, want de plaatsen waren in een mum van tijd volgeboekt. De Grenscross­ers doen er dan ook alles aan om er de ideale gezinsuits­tap van te maken. Zowat iedereen en alle discipline­s komen aan bod en dat maakt het evenement nu juist zo aantrekkel­ijk. Zelfs de allerklein­sten mogen er hun ding doen. En uiteraard willen oma en opa graag hun lieveling aan het werk zien.

Toch staat veiligheid voorop en daar kijken de meer dan vijftig vrij- willigers nauwgezet op toe. De eerste wedstrijde­n gingen vrijdagavo­nd al van start. Zaterdag en zondag konden liefhebber­s genieten van een avond- en urencross, dubbeldekk­ers, driewieler­s, balken, geitencros­s, duo’s, lady’s, gelegenhei­dspiloten en een kidscross.

Zo vader, zo zoon

Voor Eric Raats (40) is autocross zijn lang leven. “Ik was 18 jaar toen ik met deze hobby begon”, zegt Eric Raats uit Stabroek. “Ik heb er dus al redelijk wat jaartjes opzitten. Vroeger reed ik stad en land af om deel te nemen, zelfs tot in Engeland. Maar toen er kinderen kwamen ben ik het wat rustiger aan gaan doen.” Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan en is Eric nog steeds gefascinee­rd door de autosport. “Ik ben er door gebeten en het laat me niet meer los”, zegt Eric.

Of het een dure hobby is? “Elke hobby kost geld natuurlijk, maar je maakt het zo duur als je zelf wil. Je kan een dure auto aankopen om daarmee in een toppositie te rijden. Maar als dat niet je ambitie is, kan je evengoed low budget rijden. Een werkplaats heb ik thuis niet, maar ik heb wel het geluk dat ik op het werk na de uren aan mijn auto kan sleutelen. Dean (6) gaat dan wel eens mee. En natuurlijk, wanneer papa ermee bezig is, gaan de kindjes er automatisc­h in mee. Vorig jaar zei Dean al dat hij wilde deelnemen aan de kidsrace. We hebben toen samen geracet op een quad. Maar dit jaar rijdt hij alleen. Zelf rijd ik mee met de urencross.”

Eric is maar wat trots op zijn zoon. “Zeker nu hij voor de eerste keer alleen gaat rijden. Ik weet dat hij het kan. En wat is er mooier dan dat vader en zoon dezelfde passie delen?”

Dean (6) is er helemaal klaar voor. “Op de baan blijven, goed sturen en niet botsen”, zegt hij. En daarna vertrekt de kleine crosspiloo­t naar de start.

 ?? FOTO MARGO TILBORGHS ?? Van links: Jurre (7), Dean (6), Eric Raats, Tim Konings, Niels (6) en Ferre (10).
FOTO MARGO TILBORGHS Van links: Jurre (7), Dean (6), Eric Raats, Tim Konings, Niels (6) en Ferre (10).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium