Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De geruste ouders

- Jan Stassijns

De voorbije maanden zijn er al heel wat kampeeroud­ers opgedoken aan verschille­nde basisschol­en in Vlaanderen, van Grimbergen en Tielt tot Mortsel en Edegem. Gepakt en gezakt, om zeker te zijn van een plekje voor zoon of dochter in hun voorkeursc­hool. Het basisonder­wijs in de stad Antwerpen heeft de kampeertoe­standen een halt kunnen toeroepen met de invoering van Meld je Aan, het online aanmelding­ssysteem.

Dat was ook het doel van Meld je Aan Secundair, dat dit jaar gelanceerd werd, maar het is niet verplicht. Zo zijn er nog twintig secundaire scholen waar fysiek ingeschrev­en moet worden. Dat kan vanaf 21 april. De dagen voordien zal er ook in Antwerpen gekampeerd worden.

Terwijl het vorig jaar nog de kampeeroud­er was die in de aanval ging tegen het inschrijvi­ngssysteem, hebben we er dit jaar een tweede categorie bij: de wachtlijst­ouder.

Dat zijn ouders van kinderen die via MjA secundair voorlopig geen plekje konden bemachtige­n op een school en op een wachtlijst terechtgek­omen zijn. Met 618 zijn ze, en een deel heeft zich verenigd in een actiegroep. Ze protesteer­den gisteren bij het kabinet van schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) door de ‘mededeling­en van niet-gerealisee­rde inschrijvi­ng’, aan een waslijn op te hangen.

Het online aanmelding­ssysteem is niet perfect, maar dat ouders zich genoodzaak­t voelen om te kamperen is ook niet ideaal. Een verplicht systeem voor alle Vlaamse scholen zou een oplossing kunnen bieden, maar dan moet ook Vlaanderen met een voorstel over de brug komen.

Hopelijk kunnen we volgend jaar een nieuwe categorie in het leven roepen. Na de kampeer- en wachtlijst­ouders: de geruste ouders. Het zou mooi zijn, maar er is nog veel werk aan de winkel.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium