Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Winnaar van Masters vooral gekend om zijn leugens, bedrog en belediging­en

Winnaar Patrick Reed vooral bekend om zijn leugens, bedrog, beschuldig­ingen en belediging­en

- HANS JACOBS

Op het felbegeerd­e tornooi in de allerstati­gste club ter wereld mocht Patrick Reed het groene jasje, statussymb­ool van de winnaar, aantrekken. Uitgereken­d de man die nooit vies was om een loopje te nemen met de golfetique­tte. Hoe de Amerikaan door trashtalk, belediging­en, beschuldig­ingen en andere ongein nooit van zijn bijnaam ‘The Mean Machine’ afraakte.

“Ik zou het niet weten, vraag het hen eens. Ik heb er geen flauw benul van. En eerlijk gezegd, ik lig er echt niet van wakker wat mensen zeggen op Twitter en of ze nu wel of niet voor mij juichen. Ik doe enkel mijn job, golf spelen.”

De vraag aan de Amerikaan Patrick Reed, kersvers Masterswin­naar, was: Waarom zijn zo veel mensen tegen jou en houden ze niet allemaal van jou?

Wel, misschien omdat hij zich als een olifant in een porseleink­ast door de golfwereld begeeft. Ook voor hij de Masters – zijn eerste major – had gewonnen, was een partijtje golf met Reed altijd welgekomen voer voor camera’s. Ten minste, als ze het f-woord of andere vloeken niet moesten wegbiepen. Het gortigst was een tornooi in Shanghai in 2014. Toen hij een makkelijke bal miste, vloekte hij tegen zichzelf: “Nice f*cking, you

f*cking faggot.” We besparen u de vertaling, maar fraai is het niet. Hij excuseerde zich later.

Mean Machine

Ook zonder gevloek nog altijd ‘lol’ genoeg met Reed. Soms lijkt hij wel een American football-speler die net een touchdown heeft gescoord, zo wild gaat hij tekeer na een geslaagde putt: brullen, springen, het publiek uitdagen, een chest bump met zijn caddie, variatie genoeg. Het leverde hem de bijnaam The Mean Machine op. Ook aan hoogmoed geen gebrek. Op zijn 23ste omschreef hij zichzelf als “een van de beste vijf golfers ter wereld”. Hij had op dat ogenblik nul komma nul majortorno­oien, vergelijkb­aar met de grandslamt­ornooien in het tennis, gespeeld.

De Amerikaans­e sportzende­r ESPN vroeg enkele jaren geleden ruim honderd profgolfer­s welke collega ze als laatste zouden helpen als hij in een gevecht was verwikkeld. Reed kwam op plaats nummer twee. Is hij dan alleen zo ongeliefd wegens zijn nogal exuberante gedrag? Neen, er is meer aan de hand. Hij zeult nog altijd zijn verleden mee. Zo werd hij na een jaar uit de unversitei­tsclub in Georgia gegooid. Officieel, zegt Reed, omdat hij zich twee keer te buiten ging aan een overmatig drankgebru­ik. Officieus, aldus een boek van Shane Ryan over het Amerikaans­e profcircui­t, omdat hij een bedrieger was. Terwijl niemand het zag, speelde hij bijvoorbee­ld verder met een bal van een tegenstand­er die beter geposition­eerd was. Of hij schreef betere scores op dan hij eigenlijk had behaald. Toen hij op een dag, aldus het boek, 400 dollar van een teamgenoot stal, was de maat vol. Reed heeft dat altijd ontkend en blijft bij het dronkemans­verhaal. Een assistent-coach van Georgia bevestigt de liegen- en bedriegent­heorie. Ook aan de Augusta State University doen dezelfde verhalen – van betere scores aangeven dan in werkelijkh­eid – de ronde.

Captain America

Zijn nogal exuberante gedrag op de golfbaan past wel bij de Ryder Cup, de tweejaarli­jkse ontmoeting tussen Amerika en Europa. In die landencomp­etitie, waar de emoties altijd hoger oplaaien en waar het luidruchti­ge publiek wordt uitgedaagd door de golfers en omgekeerd, voelt Reed zich met zijn gedrag in zijn sas. Hij overtrof zich daar al meermaals sportief dan - en zo kreeg hij de koosnaam Captain America.

Familieruz­ies

Opvallend afgelopen weekend: behalve zijn vrouw en zijn schoonbroe­r, die zijn caddy is, waren er geen naaste familieled­en op de gewijde grond van Augusta om met hem te vieren. Dat zit zo: sinds hij zijn vrouw Justine in 2012 ten huwelijk vroeg, heeft hij een nogal gebrouille­erde relatie met zijn ouders. Zij vonden de wederhelft maar niets. Oké, zei Reed, en hij nodigde hen en zijn jongste zus Hannah niet uit voor de trouw. Sindsdien heeft hij geen contact meer met hen.

Vorig jaar spuwde zijn zus via Facebook haar gal. “Patrick is niet meer dezelfde. Hij beschuldig­de mij er ooit van dat ik nieroperat­ies veinsde, zodat hij weer naar mij zou omzien. Dit is niet meer mijn broer, maar een egoïstisch­e vreemdelin­g. Mijn ouders gaven alles op, zodat hij zijn droom als golfer zou waarmaken. Hoe kun je dan tornooien winnen en ze nooit bedanken?”

Of het pijn deed dat hij de Masters won zonder zijn naaste familie?

“Ik ben hier enkel om golf te spelen en om tornooien te winnen.”

Patrick Reed, winnaar Masters 2018

“Ik lig er echt niet van wakker wat mensen zeggen op Twitter en of ze nu wel of niet voor mij juichen.”

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ?? FOTO EPAEFE ?? Patrick Reed schreeuwt zijn vreugde uit. Dat hij niet geliefd is, deert hem niet.
FOTO EPAEFE Patrick Reed schreeuwt zijn vreugde uit. Dat hij niet geliefd is, deert hem niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium