Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bedankt voor 35 jaar dienst in anderhalve minuut

Marc Coucke zegt huisadvoca­at van Anderlecht op per telefoon

-

Daniël Spreutels kan er alweer een beetje om lachen. Hoe hij als ‘huisadvoca­at’ van Anderlecht vrijdag door de nieuwe voorzitter Marc Coucke werd opzijgezet. Een telefoontj­e van anderhalve minuut knipte 35 jaar paars-wit door. “Ik zal nu mijn abonnement moeten kopen, hé.”

Samen met Luc Deleu was Daniel Spreutels decenniala­ng huisadvoca­at van Anderlecht. Zo verdedigde hij in de jaren 90 al de club en toenmalig voorzitter Constant Vanden Stock op het dieptepunt van Anderlecht: de omkoopzaak met Nottingham. En ontelbaar zijn de spelers die Spreutels na hun uitsluitin­g bijstond op de voetbalbon­d. Spreutels was niet officieel in dienst, hij vertegenwo­ordigde wel de club in het Uitvoerend Comité van de voetbalbon­d en zetelde sinds november ook in de juridische commissie van de UEFA. Hij was in elk geval 35 jaar lang een bekend gezicht en gerespecte­erd man op de eretribune. Maar toen werd Marc Coucke voorzitter. Spreutels voelde meteen nattigheid. “Ik heb al jaren een vaste plaats op de eretribune, dicht bij Herman Van Holsbeeck en Roger Vanden Stock. Bleek dat op de match tegen AA Gent mijn plaats was ingenomen door iemand die meegekomen was met meneer Coucke. Ik heb toen maar een ander plaatsje gezocht.” (grinnikt)

Vrijdag belde Marc Coucke hem dan op. “Een kort telefoontj­e, moet ik zeggen. Hij zei me dat ik Anderlecht niet langer hoefde te vertegenwo­ordigen in het Uitvoerend Comité van de bond. Het is normaal dat hij zijn nieuwe mensen meebrengt, zijn persoonlij­ke mannen. Vers bloed, hé. Verdere uitleg? Neen. Maar dat hoeft ook niet. Hij zei wel nog: ‘Bedankt

voor uw begrip’. Op anderhalve minuut was het telefoontj­e afgelopen. Het was wel een heel abrupt einde. Maar nogmaals: geen verwijten. Al moet ik zeggen dat de tientallen steunbetui­gingen van mensen uit de voetbalwer­eld die het hebben vernomen via de pers mij heel veel deugd hebben gedaan. Herman Van Holsbeeck was daar ook bij. Die heeft het ook uit de krant vernomen. Roger hoor ik ook nog wel, die zit momenteel in het buitenland.”

“Ik blijf wel supporter, maar het zal niet meer vanuit de eretribune zijn. Maakt niet uit, ik koop wel een abonnement. Of ik nog als advocaat in het voetbal blijf? Dat moet ik nog even bekijken. Ik sluit het niet uit. Profession­eel kan ik dat wel scheiden, ik kan heus wel andere voetbalclu­bs verdedigen. Maar mijn hart zal wel altijd paars-wit blijven. Ik gun Coucke veel succes en veel titels.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium