Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer kandidaten voor pleegzorg, maar wie gaat ze opleiden?

Ziek personeel zorgt voor langere wachttijde­n voor kandidaten

- JAN STASSIJNS

Het aantal pleeggezin­nen in de provincie Antwerpen zit in de lift. In 2017 begonnen 117 gezinnen een traject. Dat is een toename van 11,5% tegenover 2016. Maar de grotere interesse heeft ook een keerzijde, want de kandidaatp­leeggezinn­en moeten langer wachten voor ze aan een traject kunnen beginnen.

Een gezin dat geïnteress­eerd is om pleeggezin te worden, vraagt eerst een infopakket aan of woont een infosessie bij. Wanneer de kandidaat-pleegouder­s zich formeel kandidaat hebben gesteld, worden zij uitgenodig­d voor de eerste gesprekken als start van het screenings­proces.

In de provincie Antwerpen gebeurt dat steeds vaker. Het aantal verstuurde infopakket­ten steeg van 825 in 2016 naar 1.141 vorig jaar (+38%). Ook het aantal gezinnen dat aanwezig was op een infoavond is gestegen van 248 naar 304, een stijging van 22,5%. Het aantal pleeggezin­nen dat effectief gescreend werd, steeg met 11,5%.

Die stijging is deels te verklaren door de toenemende interesse van de gezinnen zelf. Maar ook Pleegzorg provincie Antwerpen heeft heel wat extra wervingsca­mpagnes opgestart die duidelijk een positief effect hebben.

“Alleen het aantal werkelijk geselectee­rde gezinnen is gedaald”, zegt Niels Heselmans van Pleegzorg provincie Antwerpen. “Dat zijn de pleeggezin­nen die heel het traject gevolgd hebben en klaar staan om een eerste pleegkind op te vangen. We stellen vast dat er meer gezinnen zelf afhaakten omdat pleegzorg op dit moment in hun leven niet paste. Toch vinden wij het belangrijk­er dat gezinnen zelf zich ook goed voelen bij hun keuze en er op elk moment blijven achterstaa­n.”

Langere wachttijde­n

De toenemende interesse heeft ook een keerzijde. Zo worden de wachttijde­n langer. Terwijl een volledig traject meestal drie tot vier maanden in beslag neemt, werden vorig jaar heel wat screenings met twee tot drie maanden uitgesteld. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) op een vraag van Vlaams parlements­lid Lorin Parys (N-VA). Behalve de toename van het aantal kandidaten ligt een van de belangrijk­ste redenen voor de vertraging ook intern. Een aantal medewerker­s van het screenings­team is langdurig ziek gevallen.

“In combinatie met de opgestarte wervingsca­mpagnes, heeft dat voor die vertraging gezorgd”, zegt Heselmans. “Dat gezinnen die zich vol enthousias­me willen engageren voor kwetsbare kinderen langer moeten wachten om te kunnen beginnen aan hun traject vinden we ontzettend jammer. We zijn hard in de weer om ons screenings­team op korte termijn te versterken. Het screenings­traject is dit jaar ook korter geworden, waardoor het sneller kan gaan. En we monitoren de wachttijd om in de toekomst, indien nodig, nog bijkomende personeels­middelen in te zetten.”

Lessen trekken

Vlaams Parlements­lid Lorin Parys (N-VA) benadrukt dat het noodzakeli­jk is lessen te trekken uit deze situatie.

“Honderden kinderen staan op de wachtlijst voor een pleeggezin en daarnaast kunnen kandidaatp­leegouders niet aan hun traject beginnen omdat er personeels­problemen zijn”, zegt Parys. “Ik heb natuurlijk begrip voor overmacht zoals ziek personeel, maar we hebben net vijf grote pleegzorgo­rganisatie­s gemaakt om dit soort situaties te vermijden. Het is ook opmerkelij­k dat het aantal geselectee­rde gezinnen niet dezelfde stijgende trend volgt. Misschien net omdat het te lang duurt? Of omdat de campagnes niet de juiste doelgroep bereiken? Daar wil ik een grondige analyse van, zodat we kunnen bijsturen.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ??
FOTO WALTER SAENEN
 ??  ?? Peter Verlee is sinds vorig jaar pleegouder van twee meisjes. FOTO WALTER SAENEN
Peter Verlee is sinds vorig jaar pleegouder van twee meisjes. FOTO WALTER SAENEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium