Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Waarom die moeilijke opdrachten in ‘De Mol’? Iederéén moet kunnen beïnvloede­n”

Presentato­r Gilles De Coster verdedigt complexe proeven: “Die gelaagdhei­d is nodig”

-

Je hebt een handleidin­g nodig om de proeven te snappen, vinden veel kijkers van De Mol dit jaar. “Maar die gelaagdhei­d is net nodig”, zegt presentato­r Gilles De Coster. “Elke deelnemer moet de opdracht kunnen beïnvloede­n.” Bovendien gaan de makers niet over één nacht ijs: er is zelfs een team van 21 ex-kandidaten om alle opdrachten op voorhand

te testen.

Een deelnemer rijdt met hoge snelheid in een wagen op een raceparcou­rs. Samen met zijn copiloot, die tijdens de rit op het dak zit, moet hij een theoretisc­h rijexamen afleggen. Bij elke ronde moeten ze het correcte antwoord omhoog houden terwijl ze met een snelheid van honderd per uur worden geflitst. Daarna probeert een profession­ele chauffeur het parcours sneller af te leggen, maar de andere kandidaten kunnen zijn poging vertragen. Onder meer door een oude man uit een auto te bevrijden en die de weg te laten oversteken, of door op een hometraine­r een rood stoplicht te activeren.

DNA van programma

Hoe vakkundig De Mol dit jaar weer is gemaakt, en hoe spannend ook, bij de uiteenzett­ing van de opdrachten beginnen veel kijkers te duizelen. Zelfs Erik Van Looy, onlangs te gast in het analysepro­gramma Café De Mol, stelde onomwonden: “Hopelijk snap ik iets van de proeven.”

Maar volgens presentato­r Gilles De Coster, die ze samen met vier andere redacteurs bedenkt, is die gelaagdhei­d net “het DNA van De

Mol”. “Het publiek verwacht dat ook. Je hebt negen kandidaten. Die moeten allemaal aan bod komen en verdachte handelinge­n kunnen stellen. Overal moet verdenking en beïnvloedi­ng mogelijk zijn. ‘Sta bij een droge rivierbedd­ing, gooi een steen naar de andere oever en ga hem zoeken’, daar kunnen we geen programma rond bouwen.”

De Coster waakt er wel over dat de opdrachten begrijpeli­jk zijn. “Soms wordt een voice-over achttien keer herschreve­n, zodat het duidelijk genoeg is. En waar nodig voorzien we illustrati­es. En er is een mix. Sommige proeven zijn rechttoere­chtaan en heel psychologi­sch, zoals die met de koffertjes in de luchthaven. Maar ook die zijn traditione­el aanwezig in De Mol.”

Ex-deelnemers als testpublie­k

De opdrachten hebben een lange ontstaansg­eschiedeni­s. En eender wat kan inspiratie bieden: een fysieke test, of een bepaalde traditie in het land van opnames, zoals de Dag van de Doden (Día de los

Muertos) in Mexico. “In april werden de eerste schetsen uitgeteken­d en tot enkele uren voor de opnames, in het najaar, werden ze bijgestuur­d. Ze worden ook allemaal uitvoerig getest, door een team van 21 ex-deelnemers, op haalbaarhe­id en speelbaarh­eid. En verscheide­ne proeven sneuvelen onderweg, omdat ze niet gefilmd of gesaboteer­d kunnen worden, of niet te betalen zijn. Dat is trouwens ook een van de redenen waarom we zo veel lagen toevoegen: het zijn triggers, zodat de deelnemers niet stilvallen”, zegt De Coster.

Een hele klus dus, voor de makers. De Coster omschrijft het liefst zo: “Je schrijft een fictiereek­s, maar je weet niet wat de acteurs gaan doen. Je moet dus op alles voorbereid zijn.”

Gilles De Coster

Presentato­r ‘De Mol’ “Soms wordt een voiceover achttien keer herschreve­n, zodat het duidelijk genoeg is. En waar nodig voorzien we illustrati­es.”

 ?? FOTO'S VIER ?? De opdracht op het racecircui­t in de vorige aflevering. Twee kandidaten moeten racen en al rijdend een test oplossen. De anderen kunnen vertraging­smanoeuvre­s tegen de tegenstrev­er inzetten op allerlei manieren. Erg complex, maar dat is nodig volgens de makers. “Omdat er overal beïnvloedi­ng mogelijk moet zijn.”
FOTO'S VIER De opdracht op het racecircui­t in de vorige aflevering. Twee kandidaten moeten racen en al rijdend een test oplossen. De anderen kunnen vertraging­smanoeuvre­s tegen de tegenstrev­er inzetten op allerlei manieren. Erg complex, maar dat is nodig volgens de makers. “Omdat er overal beïnvloedi­ng mogelijk moet zijn.”
 ?? FOTO FRANK ABBELOOS ?? Gilles De Coster.
FOTO FRANK ABBELOOS Gilles De Coster.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium