Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Overnachte­n in kazerne hoeft niet meer

Maatregel moet vroegtijdi­g afhaken van rekruten tegengaan

-

Defensie overweegt de verplichte kazernerin­g tijdens de militaire opleiding af te schaffen. Een tegemoetko­ming aan de noden van de moderne soldaat. Want nu verlaat één op de zes rekruten vroegtijdi­g het leger, omdat ze het vrije leven, hun familie en hun vrienden te hard missen. “Maar wat als die soldaten straks vier maanden naar oorlogsgeb­ied moeten”, vraagt defensiesp­ecialist Luc De Vos zich af.

In de voorbije tien jaar gaven maar liefst 3.877 rekruten vroegtijdi­g hun militaire opleiding op. 16,2% daarvan geeft als reden op dat ze het burgerleve­n – lees: hun familie, vrienden, lief en hobby’s – te hard missen. Daarom wil Defensie, dat om personeel schreeuwt door de vergrijzin­g bij de militairen, tegemoetko­men aan enkele moderne noden. Zelfs als daar heilige huisjes voor moeten sneuvelen, zoals de verplichte kazernerin­g.

“Het leger wil meer vrije avonden inlassen waarop de rekruut de kazerne mag verlaten. De jongeren worden nu nog altijd op zondagavon­d of ten laatste maandagmor­gen aan de poort verwacht en mogen voor vrijdag niet naar buiten”, zegt Alex Claesen, persoffici­er van Defensie. “We onderzoeke­n ook om het vrije weekend te verlengen door de lesmomente­n meer te concentrer­en. Het leger bestudeert zelfs of het internaatr­egime kan worden versoepeld of zelfs opgeheven. Dan kunnen de rekruten die in de buurt van de militaire school of de kazerne wonen ’s avonds gewoon naar huis.”

Tegemoetko­mingen

De grootste vakbond voor defensiepe­rsoneel, VSOA, hoopt dat de opleiding daardoor niet langer duurt. “En heeft een West-Vlaming die in Leopoldsbu­rg is gekazernee­rd daar wel iets aan? Puur regionale opleidinge­n zouden daarvoor wel een oplossing zijn.”

De onderzocht­e tegemoetko­mingen liggen wel heel ver weg van de tijd waarin de soldaten enkel via brieven in contact bleven met hun lief. Of toen je in het weekend het slaapblok moest kuisen omdat je te laat op het appel verscheen. Dat

Luc De Vos

Defensiesp­ecialist

beseft ook gewoon hoogleraar en defensiesp­ecialist Luc De Vos. “Maar als je moet kiezen tussen te weinig rekruten of voldoende mensen vinden door enkele kleine tegemoetko­mingen, is de keuze snel gemaakt.”

Al zal het leger die beslissing volgens De Vos niet met de glimlach nemen. “De verplichte kazernerin­g is een beetje het oerbeeld van de indiensttr­eding. Het leert de jongens en meisjes samen te leven. Dat bevordert de groepssfee­r. Maar het leger past zich nu gewoon aan de moderne maatschapp­ij aan. En die maatschapp­ij is wat minder hard dan in de tijd dat ik in Duitsland was gekazernee­rd en maar vier keer per jaar huiswaarts kon keren.”

Luc De Vos vraagt zich wel af of het leger zo het probleem niet verschuift. “Wat als die jongens en meisjes die nu tijdens de week al naar huis willen straks voor vier maanden op buitenland­se missie moeten?”

‘‘Het leger past zich aan de moderne maatschapp­ij aan.’’

“Mietjes kweken”

Oud-paracomman­do Danny Lams is minder genuanceer­d. De man is voorzitter van de ParaComman­do Vriendenkr­ing van Oostende, Kust en Hinterland, en zou het een zeer domme beslissing vinden. “Zo kweek je een Defensie van niks, een leger waar je niet op kan rekenen. Mietjes, in de plaats van soldaten die moeten worden klaargesto­omd om oorlog te voeren. Naar oorlogsgeb­ied trek je niet met mannen die hun mama missen. Mijn vroegere collega’s en ik, wij sliepen op de koude grond onder een lek tentzeil. We wilden ons land dienen. Daarom zaagden we niet om naar huis te kunnen. Als je de rekruten toelaat tijdens de week naar huis te gaan, vragen de militairen van de toekomst om een mobilhome wanneer ze naar het front worden gestuurd.”

Dit jaar wil Defensie 160 officieren, 611 onderoffic­ieren en 810 vrijwillig­ers en matrozen aantrekken. Dat aantal vacatures stijgt nog de komende jaren.

 ?? FOTO STEFAAN VAN HUL ??
FOTO STEFAAN VAN HUL
 ?? FOTO AFP ?? Als de maatregel wordt ingevoerd, zullen rekruten minder nachten in de kazerne moeten doorbrenge­n.
FOTO AFP Als de maatregel wordt ingevoerd, zullen rekruten minder nachten in de kazerne moeten doorbrenge­n.
 ?? FOTO LISA VAN DAMME ??
FOTO LISA VAN DAMME

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium