Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zelfs de gegevens van de CEO waren niet veilig

5 lessen na de passage van Mark Zuckerberg in het Amerikaans parlement

- JONAS MAYEUR

Ja, er zijn grote fouten gemaakt de voorbije jaren. En ja, Facebook moet zich meer inspannen om privacylek­ken te voorkomen. CEO Mark Zuckerberg gaf het de voorbije dagen allemaal zonder veel moeite toe. De schuld op zich nemen, is ondertusse­n zijn tweede natuur. Als er maar niet aan zijn businessmo­del wordt geraakt. Vijf lessen na twee dagen van hoorzittin­gen in het Amerikaans parlement.

1. Zuckerberg heeft veel muizenisse­n

Het commerciee­l bedrijf Cambridge Analytica krijgt de persoonlij­ke gegevens van 87 miljoen mensen te pakken, waaronder 60.000 Belgen, en misbruikt die om hen te bestoken met politieke advertenti­es. Zonder hun goedkeurin­g of medeweten. Ziedaar de samenvatti­ng van het schandaal waarvoor Zuckerberg zich moest verantwoor­den. Maar het gigantisch­e privacylek, dat begon in 2014, is maar een van de vele problemen waarmee Facebook kampt. Er is ook nog de verspreidi­ng van haatboodsc­happen, de verkoop van illegale medicatie én de beïnvloedi­ng van verkiezing­en vanuit het buitenland. “We zijn verwikkeld in een wapenwedlo­op”, zei de CEO over de vele pogingen vanuit Rusland om Amerikaans­e burgers te beïnvloede­n via valse accounts en berichten. “Ze worden er steeds beter in en wij moeten steeds beter worden in het bestrijden ervan.”

2. De ‘frank’ van Facebook lijkt gevallen

Opvallend: in tegenstell­ing tot vroeger nam Zuckerberg deze keer wél de volle verantwoor­delijkheid op zich voor de schandalen en zelfs voor alles wat op Facebook verschijnt. Een belangrijk­e stap, zegt Michaël Opgenhaffe­n, expert van de KU Leuven. Volgens hem is het bedrijf bereid gebruikers meer controle te gunnen. De pop-up die de voorbije dagen bovenaan hun tijdlijn verscheen, is daar mogelijk een voorbode van. Het bericht gaf (tijdelijk) de kans te controlere­n welke apps over welke informatie beschikken en om die data te wissen.

“Dat Facebook daar actief over communicee­rt, is tekenend”, zegt Opgenhaffe­n. “Tot nu toe moest je voor die opties een hele weg afleggen door het menu met instelling­en.”

3. Toch verandert er in wezen niets

Veel experts zijn het erover eens: zolang Facebook geld verdient met gerichte reclame verandert er eigenlijk niets. “Bent u bereid om van businessmo­del te veranderen om de privacy van de mensen beter te beschermen?”, vroeg een congreslid gisteravon­d aan Zuckerberg. Die zei: “Ik weet niet wat dat betekent.” Maar de 33-jarige miljardair weet het maar al te goed. Hoe meer persoonlij­ke gegevens Facebook in bezit heeft, hoe beter ze hun klanten (commerciël­e bedrijven of politici) kunnen bedienen. Die willen graag dat hun advertenti­es op de tijdlijn verschijne­n van die mensen die er het meeste vatbaar voor zijn.

4. Moeilijk is het hem niet gemaakt Volgens Amerikaans­e media

kwam het – althans in de Senaat – nooit tot een echt kruisverho­or. Met dank aan het pijnlijk gebrek aan kennis van sommige politici. Zo wilde iemand weten hoe Facebook eigenlijk geld verdient. Op zijn zachtst gezegd een domme vraag, die Zuckerberg – met een smile op het gezicht – de kans gaf simpelweg uit te leggen hoe zijn medium werkt: “We verkopen reclame, meneer”.

Op belangrijk­e vragen, zoals waarom hij het Cambridge-schandaal jarenlang in de doofpot stak, kwam de CEO weg met ontwijkend­e antwoorden. “Ik weet het niet

of we ooit actief de beslissing namen om te zwijgen”, zei hij. Vaak hield hij het

op: “Mijn medewerker­s komen daar later op terug.”

5. Er is altijd een

risico

Wat met Cambridge Analytica gebeurde, kan nu niet meer, benadrukte Zuckerberg. Aan Facebook gekoppelde apps krijgen nu veel minder informatie dan vroeger. Verschille­nde keren herhaalde hij ook dat gebruikers zelf beslissen wat ze wel en niet delen. Geruststel­lend? Niet echt. Want tegelijk moest de CEO toegeven dat het bedrijf ook zijn data te pakken kreeg. Zelfs de grote baas wist destijds dus niet hoe zich te beschermen tegen misbruik. Of, minstens zo erg: hij probeerde het, maar het lukte niet.

“Je kan op je huis nog twintig sloten zetten”, zegt expert Opgenhaffe­n. “Maar dan nog riskeer je een inbraak.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium