Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het ‘tsjevenant­woord’ op Viktor Orban

CD&V houdt Hongaarse premier aan boord (om geen zetels te verliezen)

- HANNES CATTEBEKE

CD&V beseft dat ze de aanwezighe­id van Fidesz, de Hongaarse partij van Viktor Orban, binnen de Europese Volksparti­j steeds moeilijker kan verdedigen. “Wij vinden dat hij de Europese waarden overschrij­dt”, klinkt het. Maar toch houden de CD&V’ers net zoals de rest van de EVP vast aan de strategie om Orban aan boord te houden. Officieel omdat ze echt nog hopen dat Orban binnen de Europese lijntjes gaat kleuren. Officieus omdat ze zijn zetels anders kwijt zijn aan de euroscepti­sche fracties.

Exact een jaar geleden al zei Europees Parlements­lid Ivo Belet dat CD&V “niet op die manier naar de Europese verkiezing­en wilde”. De partij vroeg toen dat Viktor Orban inbond. Maar zie, zondag behaalde de Fideszpart­ij van de Hongaarse premier opnieuw een tweederdem­eerderheid en kondigde Orban nieuwe wetten aan die de waarden van een Europese rechtsstaa­t verder met de voeten treden. Toch blijft Fidesz aan boord van de Europese Volksparti­j, waar ook CD&V deel van uitmaakt.

Op de EVP-fractiever­gadering bleek gisteren dat het ongenoegen met het antidemocr­atisch en antiEU-beleid van Orban nochtans groeit. “Voor ons is de emmer vol”, zegt Europees Parlements­lid Tom Vandenkend­elaere. “Vier jaar terug waren de tegenstand­ers van Fidesz binnen de EVP in de minderheid. Nu zit het verzet over heel Europa. Wij vinden dat Orban de Europese waarden overschrij­dt en dat hij zich nu moet aanpassen.”

Subsidies afnemen Maar dat betekent dus niet dat er voor Fidesz geen plaats meer is. Veel CD&V’ers zien daar het nut

ook niet van in. “Stel dat we Orban buiten gooien. Hebben we dan een probleem opgelost?”, vraagt Vlaams Parlements­lid Peter Van Rompuy. Hij acht het nuttiger om de Hongaren aan boord te houden en onder druk te zetten. Van Rompuy gelooft ook in het voorstel van Angela Merkel en Emmanuel Macron om subsidies af te nemen van lidstaten die het niet nauw nemen met het Europees recht. “Dat zou Orban en zijn oligarchen wél hard treffen.”

Maar dat is dus slechts een voorstel. “Ondertusse­n verwachten we dat Hongarije zijn wetgeving zal aanpassen aan de vier procedures die de Europese Commissie heeft aangespann­en”, zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke. Ook dat onderzoek door het Hof van Justitie zal nog een hele tijd op zich laten wachten.

“De grootste blijven”

Hoe dan ook is de kans dat de EVP Fidesz aan de deur zet voor de Europese verkiezing­en, zo goed als nihil. De leuze die Beke gisteren lanceerde – “wij zijn lokaal de grootste en zouden dat willen blijven” – geldt nog meer voor de EVP in Europa. Al onder het voorzitter­schap van Wilfried Martens was de getalsterk­te van de EVP altijd belangrijk­er dan de samenhorig­heid van het gedachtego­ed, iets wat overigens ook van andere Europese fracties kan worden gezegd. “Als we de twaalf Hongaren nu buiten zetten, dan zullen die wellicht overlopen naar een Euroscepti­sche fractie en dan wordt het krap om samen met de liberalen en de sociaaldem­ocraten nog een meerderhei­d te vormen in het parlement”, zegt een CD&V’er.

Niet iedereen binnen de partij is het daarmee eens. “Ik heb liever een mooie fractie met onze waarden dan de grootste fractie met iemand als Orban”, zegt jongerenvo­orzitter Sammy Mahdi. Wat hem betreft moet Fidesz buiten. “Dat zei ik zes maanden geleden ook al. Als christende­mocraat kan je Orban niet tolereren.”

Mahdi roept voorlopig in de marge, al zit er ook binnen CD&V steeds meer ruis op de lijn. Oudpremier Marc Eyskens vergeleek Orban al met Hitler. Een andere jongere, Felix De Clerck, tweette zondag al: “Hoe lang kan CD&V deze man blijven aanvaarden binnen de EVP?”

Sammy Mahdi

Voorzitter Jong CD&V

‘‘Als christende­mocraat kan je Orban niet tolereren.’’

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Premier Viktor Orban haalde zondag een tweederdem­eerderheid in het Hongaarse parlement.
FOTO EPA-EFE Premier Viktor Orban haalde zondag een tweederdem­eerderheid in het Hongaarse parlement.
 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium