Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze nieuwe coach speelde Kenneth Brylle uit als libero...”

Mark Talbut maakt laatste derbygoal voor stamnummer 13

-

Veel grandeur hing er niet rond de derby van februari 1991 op het Kiel. Het werd een duel dat vooral in de kijker stond omwille van extrasport­ieve problemen. Het stadsbestu­ur eiste geld van Antwerp, maar vooral Beerschot speelde met de financiële strop om de hals. Bovendien deden de Mannekes in die dagen geen oog meer dicht - die vervelende rode lantaarn, weet u wel.

“Ondanks die negatieve sfeer herinner ik me dat er tijdens die derby toch een strijd werd geleverd op leven en dood”, vertelt Mark Talbut, destijds verdediger bij Beerschot. “Het eergevoel om de beste ploeg van ‘t stad te willen zijn, bleef toch overeind.”

Bij een 0-2-achterstan­d scoorde Talbut de aansluitin­gstreffer vanop de strafschop­stip. “Ik stond er versteld van dat Antwerp nadien nog zo panikeerde. We kregen zelfs nog een drietal kansen.”

De Fin Martti Kuusela werd net voor de derby aangesteld als nieuwe trainer van de club. “Hij kwam toen in de plaats van Aad Koudijzer. Een heel goede coach, maar hij kende de Belgische competitie onvoldoend­e en we waren kwalitatie­f niet gewapend om ons te redden. Zo begon hij aan de derby met Kenneth Brylle als een soort tweede libero.”

“Het was mijn laatste seizoen bij Beerschot. Op het einde van dat seizoen maakte ik samen met Prince Polley de overstap naar Germinal Ekeren. Het seizoen voordien hadden Jos Daerden, Simon Tahamata, Mike Verstraete­n en Danny N’Gombo Beerschot al geruild voor Ekeren.”

“We speelden met veel jonge gasten. Zij kregen de tijd niet om zich aan te passen aan het niveau van eerste klasse. Ze konden de ploeg niet dragen. Ik was graag op Beerschot, maar dat laatste seizoen stapelden vooral de financiële problemen zich op. We eindigden laatste met amper vijftien punten (na 34 wedstrijde­n, red.). Half maart stond de degradatie al vast. Bovendien zorgde een klacht van Tongeren ervoor dat Beerschot nog een extra reeks moest zakken. Een pijnlijk vonnis.”

“Wat Beerschot Wilrijk de voorbije jaren heeft gepresteer­d, is toch erg knap. Al die promoties op rij, een geweldige prestatie. De club lijkt klaar om haar plaats opnieuw in te nemen bij de elite, waar ze ook thuishoort. Zondag, in de derby tegen Antwerp, zal blijken hoever ze staan. Ook al gaat het maar om een wedstrijd in Play-off 2, strijd en passie zal er zeker geleverd worden. Daar draait om. Het gaat om de eer. De titel van “ploeg van ‘t stad” staat op het spel. Dat blijft leven in Antwerpen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium