Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat nu? Vier mogelijke scenario’s

- (jvr)

1. TRUMP SPEELT SOLOSLIM

Precies een jaar geleden deed hij het al eens. Op 7 april 2017 gaf Donald Trump het bevel om 59 Tomahawk-raketten te droppen op de Syrische luchtmacht­basis van Shayrat na een gifgasaanv­al door het regime van Bashar alAssad. Dat de Amerikaans­e president nog eens solo gaat, lijkt onwaarschi­jnlijk. Vorig jaar ging het om een puur symbolisch­e actie, deze keer wil Trump verder gaan, en dat doet hij het liefst in coalitie met zijn bondgenote­n.

2. AMERIKANEN, BRITTEN EN FRANSEN DOEN HET SAMEN

Dus voert Washington druk overleg met Londen en Parijs om gezamenlij­k militair in te grijpen in Syrië. Ook voor de Franse president Macron wordt met het gebruik van chemische wapens een rode lijn overschred­en, en bij de Britse premier Theresa May ligt de affaire-Skripal nog vers in het geheugen. Na de vergiftigi­ng door de Russische oud-spion werden heen en weer diplomaten uitgewezen. De sfeer zit niet goed, en dan wordt vergelding een aantrekkel­ijkere optie. Die gezamenlij­ke vergelding zou bestaan uit bommen op Syrische militaire stellingen en productie- en opslagplaa­tsen van chemische wapens. Maar dat willen de Russen niet zomaar laten passeren.

3. DE RUSSEN REGEREN

Op verschille­nde militaire basissen in Syrië zijn Russische soldaten aanwezig. Als die zouden sterven door Amerikaans­e of Amerikaans-Brits-Franse bommen, dan zit het spel op de wagen. “Het is het scenario dat sowieso vermeden moet worden”, zegt professor geopolitie­k David Criekemans. “Want de Russen zullen zich genoodzaak­t voelen te vergelden. Rechtstree­kse aanvallen op Amerikaans­e doelwitten, dat zal hopelijk niet meteen gebeuren. Maar ze zullen de Amerikanen wel op andere manieren treffen. Bijvoorbee­ld door stellingen van VS-bondgenote­n als de Koerden te bestoken. Ook dat is heel gevaarlijk, want je weet niet waar je eindigt.”

4. TOCH NOG DIPLOMATIE

Het veiligste scenario houdt helemaal geen westerse raketaanva­llen in als vergelding voor de Syrische chemische aanval. Daarin komt toch nog een diplomatie­ke oplossing uit de bus. Het spel in de VN-Veiligheid­sraad ging deze week zo: de Amerikanen dienden een resolutie in om een VN-onderzoek te voeren naar de chemische aanval, waarbij de onderzoeke­rs ook een schuldige zouden kunnen aanduiden. Dat stuitte op een Russisch veto. De Russen dienden een tegenvoors­tel in: een onderzoek, maar dan een onderzoek waarbij geen schuldige mocht worden vastgestel­d. Amerikaans veto. Mogelijk vinden Russen en Amerikanen daarin de komende dagen toch nog een vergelijk. “Het lijkt de strategie van Trump”, zegt Criekemans. “De druk zo opvoeren dat er hopelijk diplomatie­k toch nog iets beweegt. Zie in dat verband ook Noord-Korea.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium