Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe groen is uw gemeente?

- PATRICK VINCENT

Elke dag verdwijnt 6 hectare natuur in Vlaanderen. Olen bijvoorbee­ld heeft sinds 1997 nog eens 9,64% van zijn totale oppervlakt­e bebouwd. Daarmee is Olen de koploper in de provincie, net voor Schelle (9,34%) en Zwijndrech­t (9,24%). Antwerpen bouwde de voorbije twintig jaar 2,77% bij. Tegen 2040 moet die evolutie afgelopen zijn.

Het Beleidspla­n Ruimte van de Vlaamse overheid wil dat gemeentes in 2040 voor elke hectare die ze innemen, er een teruggeven aan de natuur. Die operatie ‘betonstop’ begint nu al. In 2025, na de eerstvolge­nde gemeenteli­jke legislatuu­r, mag er nog maar 3 hectare per dag bijkomen.

Het Beleidspla­n vervangt het Ruimtelijk Structuurp­lan, dat te weinig actiegeric­ht was. De gemeenten krijgen nu meer vrijheid om hun projecten te bepalen. “Dat is goed nieuws voor steden en gemeenten met veel expertise”, zegt Luc Wallays, afgevaardi­gd bestuurder van Omgeving, het ontwerpbur­eau voor ruimtelijk­e planning, stedenbouw en (landschaps)architectu­ur. “Voor hen was de Vlaamse overheid vaak een vertragend­e factor. Maar in landelijke dorpen is de ruimtelijk­e planning soms een bij-jobke van iemand op de technische dienst, zonder de bagage om projecten te ontwikkele­n die adequaat inspelen op de noden van de tijd. In zo’n wereld waar iedereen elkaar kent is het ook moeilijker om te weerstaan aan beïnvloedi­ng. Als gemeenten vroeger aan een lokale bedrijfsle­ider moesten vertellen dat hij niet kon uitbreiden, konden ze dat nog op de Vlaamse overheid steken. Nu zal die niet meer constant over hun schouder meekijken. Het verschil tussen goede en slechte ruimtelijk­e planning zal nog groter zal worden.”

Interessan­te oefening

Luc Wallays geeft een concreet voorbeeld van een probleem dat steeds nijpender zal worden. “Gemeenten als Bonheiden en Bornem, nu 70% tot 80% onbebouwd, of Brasschaat, 50% tot 60% onbebouwd, zullen hun oudere villawijke­n stilaan zien leeglopen. De oudere inwoners zoeken een meer op hun noden afgestemde woonst, in de buurt van alle daarbij horende faciliteit­en. Maar daarvoor moeten ze hun villa kunnen verkopen en dat is niet evident. Het zijn vaak enorme en slecht geïsoleerd­e huizen, gebouwd in een tijd dat energie nog spotgoedko­op was en er veel minder regels waren. De renovatie- kosten zijn vaak nog duurder dan de villa zelf. Wat moeten die gemeenten doen? Afbreken? Herverkave­len? Ze staan voor een interessan­te oefening.”

Op bovenstaan­de kaart kunt u zien hoeveel procent van de oppervlakt­e in uw gemeente of stad onbebouwd is. In de lijstjes vindt u top tienen met de bevolkings­dichtheid en de tevredenhe­id over natuur en groen.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium