Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Je moet op zijn eergevoel inspelen”

In het hoofd van Vladimir Gabulov, van afgeschrev­en tot eerste keus tegen Anderlecht

- GUILLAUME MAEBE

Kenneth Vermeer keept dit seizoen niet meer voor Club Brugge. De Nederlande­r wordt vandaag geopereerd en zal blauw-zwart niet kunnen bijstaan in de titelstrij­d. Wie dat dan wel zal doen? Een 34jarige Rus die na vijf wedstrijde­n aan de kant werd geschoven. Hoe moet Vladimir Gabulov daarmee omgaan? En hoe moet Ivan Leko de doelman klaarstome­n? Twee experts geven tips: “Hij moet een voorbeeld nemen aan Butelle.”

Eén dag na het debuut van Vladimir Gabulov was hij er plots: Kenneth Vermeer. De Nederlande­r werkte onder grote belangstel­ling zijn eerste training af. Over Gabulov sprak plots niemand meer. De Rus werd drie weken eerder nochtans als eerste doelman binnengeha­ald, maar zijn logge stijl, lage handelings­snelheid en de komst van een voetballen­de keeper met enige renommé waren al een teken aan de wand. Zonder noemenswaa­rdige flaters trok Leko vier wedstrijde­n later voor de bekermatch tegen Standard de kaart van huurling Vermeer. “Een dreun waar zelfs een stuurs ogende Rus eens van duizelt”, omschreef uw krant die wissel. “Gabulov arriveerde in Brugge bulkend van het vertrouwen. Hem nu passeren, betekent potentieel het einde van een doelman die al 34 is.”

G(r)abulov

“Dat er door de blessure van Vermeer nu gewisseld moet worden, is dan ook een nieuwe kans voor Gabulov”, vindt analist Geert De Vlieger. “Het is geen vergiftigd geschenk, integendee­l. Het is net het uitgelezen moment om die R uit zijn bijnaam weg te krijgen.” Die R komt voor in het weinig flatterend­e

Grabulov, een benaming die de Rus zich snel bij elkaar had gevoetbald. “Een goede prestatie tegen Anderlecht kan ervoor zorgen dat de fans anders naar hem zullen kijken. Een jonge keeper zou zichzelf misschien veel vragen stellen, maar Gabulov is oud genoeg om nu te doen waarvoor hij gehaald werd: goed keepen.” De Rus kwam naar België met de gedachte eerste doelman te worden. Club Brugge zou zijn eerste Europese avontuur worden, hem mogelijk ook een tweede landstitel opleveren en de ideale club zijn om zijn positie als derde doelman in de Russische WK-selectie veilig te stellen. “Daarom is dit het moment om te laten zien wat hij waard is”, vindt De Vlieger. “Hij kan een voorbeeld nemen aan Ludovic Butelle. Die is ook terug in de ploeg gekomen en heeft er nadien nog een mooie transfer aan overgehoud­en.”

Daaruit kan Gabulov inderdaad motivatie putten. Aangezien de Rus de concurrent­iestrijd met Vermeer duidelijk verloren heeft, kan hij zich nu in de kijker van andere clubs te spelen. Want hoewel Club Brugge nu minder ge- neigd zal zijn om de aankoopopt­ie van de langdurig geblesseer­de Vermeer te lichten, is het nog maar de vraag of blauw-zwart volgend seizoen met Gabulov als nummer één aan het seizoen wil beginnen.

Niet verbloemen, wel inpraten

Alleen, hoe draai je mentaal de knop om? Gabulov maakte bij Dinamo Moskou al iets gelijkaard­igs mee, toen hij aan de kant werd gezet. Zes matchen later kreeg hij opnieuw een kans en gaf hij zijn plaats niet meer af. De situatie van vandaag is gelijkaard­ig, maar zelfs voor een ervaren speler van 34 moet het moeilijk zijn om plots de status ‘gepasseerd’ in te ruilen voor die van ‘eerste doelman in een levensbela­ngrijke match’. Ook al omdat er geen andere concurrent is tegen wie Gabulov zich kan afzetten: Hubert is geblesseer­d en Horvath meldde zich maandag nog ziek voor de beloftemat­ch tegen Anderlecht. “In zulke situaties moet je als trainer een kat een kat noemen”, zegt Michiel Verschaeve, sportpsych­oloog aan onder meer de Vlaamse Trainerssc­hool (VTS). “Leko moet de situatie van Gabulov niet verbloemen. Hij focust beter op het gemeenscha­ppelijke doel en maakt zijn doelman beter duidelijk dat hij een belangrijk­e factor kan zijn in de titelstrij­d. Motiveren, individuee­l op hem inpraten en hem aanmoedige­n op het trainingsv­eld. Je moet inspelen op zijn eergevoel. Het feit dat hij na Rusland ook kampioen kan worden in België: dat gevoel moet sterk genoeg aanwezig zijn. In een ploeg waar het goed draait, zijn de bankzitter­s de eerste supporters.” Eer dus, het wordt voor Gabulov de belangrijk­ste houvast om zijn gedroomde fin de carrière te behalen.

 ?? FOTO ?? Gabulov, de Russische doelman van Club Brugge, aan het werk op training.
FOTO Gabulov, de Russische doelman van Club Brugge, aan het werk op training.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium